Pojemnik

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Pojemnik

Post autor: Piłsudczyk »

Z ziemi wyszedł aluminiowy pojemniczek, w kształcie walca (trochę pognieciony), złożony z dwóch części. W większej jest jakiś smar, w mniejszej (zakrętce) trochę pakuł. Całość ma ok. 5 cm długości i ok. 2 cm szerokości. Na dole i na denku jest coś, jakby ślady sygnatur. Dodam, że znalazłem go w miejscu związanym z bitwą Tannenberską, w pobliżu wyszły łuski i łódka nabojowa od mausera (ale na tym samym poletku był też guzik napoleoński). Czy może to być pojemnik na smar do konserwacji broni? Na czyim wyposażeniu mógł się znajdować?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2009, 23:09 przez Piłsudczyk, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Tez znalazlem ich pare w miejscu gdzie wychodzily niemieckie fanty cywilne pogubione zima 1945 w srodku byly 3 czy 4 czerwone plastikowe gowienka w bialym jakby smarze :roll:
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

To chyba jest to samo. :) Tylko co to jest i do czego służyło?
Awatar użytkownika
Sepp

Szukalem w necie i swoich "angilskoje jezykoje" zbiorach ksiazkowych i lipa :/ takze to chyba nie jest nic istotnego... ale nie wierze ze my to tylko znalezlismy :lol:
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

No trudno... Dzięki Sepp za dobre chęci. Dla mnie ważne jest, że to "coś" ma jakąś wartość historyczną (tak przynajmniej wynika z Twojego wcześniejszego postu), więc jak już to wyczyściłem, to na razie nie będę wyrzucał. :)
Awatar użytkownika
Sepp

No ja tez je mam gdzies skitrane w piwnicy :roll: przez ojca :zebek:
Webster

Post autor: Webster »

Koledzy jak robicie fotki to dokładajcie jakiś centymetr dla porównania.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Jeśli chodzi o fotki w tym temacie, to wymiary są podane w treści postu. Robiąc te zdjęcia komórką chciałem umieścić obok linijkę, ale jakoś nie mogłem odpowiednio ustawić aparatu tak, aby nie zniekształcał się odczyt (zamiast rzeczywistych 5 cm, na zdjęciu "wychodziło" ponad 6 cm).
ODPOWIEDZ