Magnes neodymowy

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Najświeższy news i być może okazja!!!

Najprawdopodobniej na dniach wejdę w posiadanie 10-ciu sztuk magnesów sztabkowych o wymiarach:

152x103x25

Największy sztabkowy jaki znalazłem na allegro to:

http://allegro.pl/item517098210_magnes_ ... tanio.html

Nie wiem czy by byli zainteresowani i na obecna chwile nie jestem w stanie stwierdzić jaka jest ich moc, ale czy by byli chętni na takie magnesy?

Jak już będe miał je fizycznie sprawdzę moc i jeśli będzie potrzeba wezmę sztukę na zebranie 17-go.

P.s.
Cena mam nadzieję będzie przystępna.

P.s.2.
Oczywiście jeśli moc będzie "odpowiednia" na zbycie będę miał tylko 9 sztuk :)

Pozdrawiam

Bram
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Cena przystepna, moc odpowiednia :szok: to i reflektowal bym :D
Awatar użytkownika
KOZAK

Post autor: KOZAK »

Jeśli moc bedze przyzwoita to oczywiscie ,że biorę ! Bo sie szykuje do kupna.
Awatar użytkownika
Domenik

Post autor: Domenik »

Uzbierałem trochę kaski. Warto pakować się w ten magnes ??

Ile potrzeba linki do takiej zabawy ?
Jakiej średnicy ma być ?
Jakby ktoś z kolegów mógł coś poradzić.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Ja bym na początek kupił coś tańszego ---- jak nie masz wprawy możesz magnez szybko stracić a ten troszkę kosztuje. Tańszy mniejsza strata :D
P.S. A ten jakiś pancerny? :lol:
Awatar użytkownika
Domenik

Post autor: Domenik »

olsztyniak pisze:Ja bym na początek kupił coś tańszego ---- jak nie masz wprawy możesz magnez szybko stracić a ten troszkę kosztuje. Tańszy mniejsza strata :D
P.S. A ten jakiś pancerny? :lol:
Powiem Ci, że chyba nie stać mnie na tani.
Nie chciałbym później żałować, że mogłem kupić lepszy,a się nie zdecydowałem.
Myślę, że nawet jakby mi się nie spodobało, to ten magnesik z łatwością odsprzedam :P
O stracie w wodzie nie chcę myśleć.

Nie powiem, z chęcią kupiłbym sam magnes, tej samej wielkości i siły, co wychodzi o wiele taniej, ale raczej nie będzie miał mi kto zrobić obudowy. Znowu szkoda by było, gdyby pokruszył się w jakiejś lipnie wykonanej.

Ogólnie, to pytanie brzmi: Czy ten się nada do łowienia ?

Pozostałe pytania ciągle aktualne.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Każdy się nadaje.
A swoją drogą --- drogi to nie znaczy że najlepszy -- tu zależy od miejsca i szczęścia.
Ja swoje najciekawsze fanty znalazłem Jablem :zebek:
Awatar użytkownika
Bramafan

Uaktualniam dane ;-)

Dla osób zainteresowanych nie mam niestety dobrych wieści:

1. magnesy mam juz u siebie, tak jak pisałem 10 sztuk ~100x150x25
2. cena jak najbardziej "przystępna" ;-)
3. i tyle dobrych wieści, trzecia najważniejsza wiadomośc to to, że "moc" raczej nie taka jak się spodziewałem. Wezmę jedną sztukę dzisiaj do wglądu dla zainteresowanych, ale nie spodziewam się zainteresowania z Waszej strony ;)

P.s.
W "komplecie" tj wszystkie te 10 sztuk lub przynajmniej 2 sztuki złączone mają większą moc i dlatego pisałem, że spodziewana moc powinna by odpowiednia. Dzisiaj dopiero miałem okazję sprawdzic jedną sztukę i wydaje mi się że zakładanej funkcji to nie spełni.

Sami ocenicie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Domenik Ja bym nie szalal z tak drogim magnesem. Naprawde szkoda kasy, a utrata magnesu w jakims zatopionym zlomowisku bardzo prawdopodobna. O wiele ciezej jest oderwac magnes pod woda jak na powierzchni! Mi raz udalo sie wyciagnac tym zwyklym standardowym neodymkiem motorower Romet :D
zbyszek73

Post autor: zbyszek73 »

rozbieszcie kilka twardzieli tam są naprawde mocne magnesy zebrać je do kupy do tego linka i już można szperać w studni
Awatar użytkownika
Bramafan

ZBYSZEK: nie myślałem o tym ale mam kilka starych dysków :) Może jak znajde czas sprawdze :)
zbyszek73

Post autor: zbyszek73 »

pomysł na szukanie w głębokim mule. wytoczyć z metalu stożek tak około 0,5kg do tego magnesy w sztabkach tylko nie mam pomysłu jak je umocować , dobry klej . metalowa siateczka .
Awatar użytkownika
MaciekLW

Post autor: MaciekLW »

Mój magnes 70x20, obudowa w miejscu przyciągania magnesu ma 1mm, jeszcze tylko skrócić sruby, szelka + lina i w sobotę testy na łynie.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bramafan

Jaka jest wysokośc łba takiej śruby imbusowej? pewnie jakies 6-7 mm jak nie więcej a co za tym idzie duży przedmiot nie bedzie przyciągany taką siłą jak powinien. To tak samo jakby ścianki miały wspomniane 6-7 mm plus jeszcze grubośc blachy (krążka) to pewnie da z 10mm?

Nie wiem jakiej masz grubości te krążki miejscu przylegania magnesu, ale musisz odchudzic ile dasz rade wlacznie z frezowaniem łbów śrub imbusowych lub zmianą obudowy.

ja miałem scianki 2,5mm i to było zdecydowanie za duzo. teraz mam 1.5-1.3 i też bede prawdopodobnie odchudzał do około 1mm lub mniej. Każde 0,1mm to duży spadek mocy magnesu. :(

MaciekLW: oczywiście nie zniechęcam Cie tylko przedstawiam swoje zdanie. Pochwal sie pierwszymi rezultatami. OBY BYłY OWOCNE :)
Awatar użytkownika
MaciekLW

Post autor: MaciekLW »

Tak jak wspomniałem krążki miejscu przylegania magnesu mają 1mm. Jest to blacha 6mm z wytoczonym 5 mm otworem ma magnes. Co do srób masz rację. Zapodam zdjęcie podobnej obudowy kolegi z innego forum, bo mojej nie chce mi się rozbierać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ