Lutowy Lidzbark

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Awatar użytkownika
janek

Post autor: janek »

Po znajomości kilka odstąpi.
Marcin

Post autor: Marcin »

Oto, co znalazłem. :kon:

http://gazetaolsztynska.wm.pl/Szykuje-s ... owem,62427
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

spokojnie odstąpie kilku bo przyjemności lepiej dzielić z przyjaciułmi " a z wrogami dziele się ołowiem " ( tylko że przyjaciuł mam i po naszej i po ich stronie ;) )

a co do artykułu to jestem pod wrarzeniem
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

w dzisiejszej Olsztyńskiej też dali ten plakacik.
już nie mogę się doczekać :kon:
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

marcinie załatw mi taki plakat
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Gmina Górowo (ustami Marcina) prosi wszystkie GRUPY uczestniczące w imprezie w Dwórznie o przygotowanie spisów uczestników z danymi. Będą umowy o dzieło podpisywane przez reprezentantów GRUP.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Zapytanie do Jaksy i Dzika --- sprzęt dla mnie jest już skompletowany?
srebrny_lis

Mam nadzieję, że po (pozytywnym) załatwieniu zapotrzebowań "Olsztyniaka" dostanę od malczikow :) jakąś wieść... Na 7 lutego podajemy skład 15-osobowy z Kazimierzem a bez "Praporszczyka" (tylko tym razem bez). Mnie jeszcze trochę muli w głowie po zeszłotygodniowej infekcyi, ale powoli wraca forma. Jeszcze jutro załatwiam sprawy w Olsztynie do południa. Ale zawsze można do mnie posyłać (elektronicznego) feldjegra. Sława Jego Wieliczestwu, Gosudariu Aleksandru!
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

tak jest 15 osób
Jaksa
Kontakt:

Post autor: Jaksa »

Mam bagnet, ładownicę, czekam na czako. Ma być do piątku. Dziku ma broń. Będzie komplet.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Jeszcze czako dla Tworasa :D
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Hej.
Jakie dane są potrzebne w spisie uczestników?
Rozumiem, że pełne dane do wystawienia umowy o dzieło będą potrzebne tylko wobec przedstawiciela grupy.
Ostatecznie zgłaszam z P12P 7 osób.
srebrny_lis

Tak, pobiera jeden na grupę. Spis wystarczy z nazwiskami, żeby nikt nie kwestionował gminie rozliczeń.
Awatar użytkownika
ahmed
Kontakt:

Post autor: ahmed »

Pytanie-ile ejst czasu wolnego wLidzbarku po powrocie z Dworzna-czy od razu wchodzimy do akcji?W Dworznie rozumiem ze około godziny po zakończeniu cwiczeń?Pytam żeby rozplanować czas ćwiczen dla moich chłopaków.
srebrny_lis

Æwiczenia trzeba by odbyć jeszcze w Lidzbarku przed wyjazdem, bo w Dwórznie będzie mało czasu. Chyba że wykorzystacie czas tuż po przyjeździe do Dwórzna: wchodzicie do akcji po pewnym czasie. W Lidzbarku przewidujemy ok. godziny po powrocie (sprawa zamknięcia ulic na godziny określone).
TEKST DLA JAKSY: 6 lutego 1807 główne siły Napoleona podążały za Rosjanami od Lubomina przez Babiak na Górowo Iławeckie; ich prawą flankę stanowiły dwie dywizje marszałak Davout; kontakt z lewoskrzydłowymi korpusami Bernadotte`a i Neya był słaby. Już od poprzedniego wieczora Davout wiedział, że w Lidzbarku stanął oddział rosyjski podesłany spod Drwęcy i pilnuje magazynów z sucharami. Rankiem 6-go posłał więc pułki dywizji Moranda prosto na miasto, gdy dywizja Frianta obchodziła je łukiem przez Redy. Rosjanie zdołali częściowo zniszczyć mosty w Pilniku i przy Bramie Kościelnej. Francuzi odbudowali most w Pilniku i jeden z pułków podszedł pod Wysoką Bramę, gdy inny bezskutecznie atakował ob. ul. Kopernika. Na wieść o manewrze Frianta Rosjanie ok. 14:00 opuścili miasto przez Wysoką Bramę, spalili folwark na ob. Lipowej, idąc następnie na Wielochowo. Francuzi weszli po drewnianym wówczas moście wodociągowym (k/ U.Gminy). Tymczasem Friant dogonił Rosjan za Jagotami i zadał im straty w potyczce nad Elmą. Rosjanie utracili tego dnia pod Lidzbarkiem ok. 1000 ludzi i 1 działo.
ODPOWIEDZ