Guziczek i blaszka

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
Don Joker

Guziczek i blaszka

Post autor: Don Joker »

Witam

Pogoda nie sprzyja ostatnio wypadom z wykrywką więc było troszkę czasu na zrobienie remanentu w zbiorach. Zastanawiają mnie dwa fanciki, które wygrzebałem przed świętami, może ktoś już widział gdzieś coś takiego.

Pierwszy.
Guziczek wygląda na zwykły cywilny (i prawdopodobnie taki jest), nie ma żadnych napisów ani wzorków. Ale zastanawia mnie uszko. Takie uszy widziałem tylko w guziczkach napoleońskich. Czy może ma on z nimi coś wspólnego? Może jakis zastępczy?

Obrazek

Obrazek

Guzik został znaleziony pod Iławą, a na tym samym polu Szrekol wykopał guziczek napoleoński.

No i drugi fant.
Blaszka znaleziona pod Olsztynem.

Obrazek

Symbol na niej przedstawia węzeł szefa pułków carskich z poza Rosji. Bardzo podobne znalazłem na tej stronie: http://www.armiacarska.com/ozn_pag.htm . Chodzi mi o wzory Fryderyk Wilhelm III Lejb-Gw.Pietrogrodski pułk oraz Fryderyk Wilhelm IV 3 Grenadierski pułk. Są prawie identyczne jak na mojej blaszce ale różnią się jednym szczegółem. Posiadają cyfrę rzymską odpowiednio III i IV u mnie w tym miejscu nie ma nic. Czyżby Fryderyk I ? Jakby ktoś miał jakiś pomysł to proszę napisać. I jeszcze jedno pytanko. Przy czym ta blaszka mogła być noszona?
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

A ja widziałem podobny guziczek identyfikowany jako wojskowy jeszcze z okresu przedrewolucyjnego. :)

Oooo tu: http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t=12222
Awatar użytkownika
Don Joker

Faktycznie podobny. Ale mój jest płaski a tamten chyba wypukły.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

FWR - znaczy Fryderyk Wilhelm Rex
a emblemat pochodzi z ładownicy Mecklemburgskiej artylerii
okres do 1szej wojny światowej

Obrazek
Awatar użytkownika
Don Joker

Dzięki Frozzer. Jak tylko mrozy puszczą wracam tam i szukam płomieni ;)
ODPOWIEDZ