Poszukiwania Tutivillusa

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
Gdańszczanka
Kontakt:

Poszukiwania Tutivillusa

Post autor: Gdańszczanka »

Witam,
ponieważ większość forumowiczów przemieszcza się, i to dość intensywnie, to może wiecie - i może przez przypadek "weszło" Wam w oczy - malarskie lub rzeźbiarskie przedstawienie Tutivillusa.
Tutivillus, to diabeł - szpieg Pana Boga. Patron pisarzy i drukarzy ;) a poza tym - notuje wszystkie grzechy. Stąd często (?) można go spotkać w kościołach (podsłuchuje i podpatruje, co kto mówi i robi w czasie mszy), a także w klasztorach.
Najbardziej znany diabełek - to ten malborski - na zachodniej ścianie krużganku przed korytarzem do Gdaniska, oraz malarskie przedstawienia - jedno w Cmolasie na Podkarpaciu a drugie tutaj - w Ornecie. Orneckie diabełki są śliczne - szczególnie jeden - w nawie głównej namalowany ze szlafmycą na główce :D

Tutivillusa malowano niekiedy wokoło otworów wywietrznikowych. I tak jest właśnie w Ornecie. Ale też występował sobie a muzom :) nie przy okazji a specjalnie - jak ten w Cmolasie.

Mam więc pytanie - po tym przydługim wstępie:
czy na trasach swoich poszukiwań w warmińsko-mazurskim spotkali się Panowie z czymś takim?

załączam zdjęcia z Ornety - przepraszam za jakość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Ja sluszalem o kamiennej diablej glowie (kamien wielkosci ludzkiej glowy), ktora jest czescia brukowanego placu zamkowego w Lidzbarku Warminskim niestety nigdy nie przyszlo mi do glowy aby jej tam poszukac :roll: A ja tak diabelki lubie ale glownie na sredniowiecznych rycinach :) Ale z ta Orneta to mnie zaskoczylas :szok: bylem tam pare razy a ngdy nie zrocilem na nie uwagi, w opracowaniach o tym tez nie czytalem :wstyd: - mozliwe ze bardziej rajcowaly mnie "rzygacze" :zebek:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 18:09 przez Sepp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gdańszczanka
Kontakt:

No bo rzygacze są prześliczne. Ja równiez w Ornecie bywałam wiele razy - zanim głowę podniosłam na sklepienia :D

A za diabła w Lidzbarku dziękuję. To rewelacja!!!!
Poszukam go jak będę tam .. chyba na wiosnę dopiero. że też mi nie wpadło przyglądać się brukowi ostatnim razem!!! Ja szukałam herbów a bruk po prostu deptałam jak wszyscy, bez gapienia się pod nogi :(
Awatar użytkownika
Sepp

Przypomnialo mi sie ze w Kosciele pw Piotra i Pawla w Lidzbarku nad glownym oltarzem jest witraz w dolnej (pod czerwonym IHS) jego czesci widnieje twarz Diabla w zlotej koronie z wielkim jezorem :P i kłami :zebek: ale nie wiem czy to Cie tez interesuje :roll:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 18:24 przez Sepp, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Gdańszczanka
Kontakt:

Jasne!!!!

wszystko co z diabłem związane :D

A ja durna wyłącznie zamek! Jakby w ogóle nic innego w Lidzbarku nie istniało!
Awatar użytkownika
Sepp

No to mamy wspolne zainteresowania :D
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

No to teraz Panowie ---- wszyscy do kościołów szukać diabła :szok:
Awatar użytkownika
Gdańszczanka
Kontakt:

Sepp pisze:No to mamy wspolne zainteresowania :D
cieszę się, bo jesteś dopiero drugą osobą, która nie puka się znacząco w czoło :)
a mam pytanie - głupie pewnie - z jakiego okresu są witraże w Lidzbarku. Wstyd się przyznać, ale nie wiem....
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

ciekawe czy w Katedrze w Olsztynie by nie było :roll:
Awatar użytkownika
Gdańszczanka
Kontakt:

... jeśli mieszkasz w pobliżu i masz możliwość, to poproszę o sprawdzenie... Jakoś nie miałam nigdy czasu na dokładne obejrzenie Jakuba. Zawsze w biegu :(

jedyne co zauważyłam to dziury w cegłach :) no ale ślepy by je zauważył
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

jutro się przejade :D
Awatar użytkownika
Sepp

W latach 1870 - 1876 przeprowadzono gruntowną restaurację kościoła, a w latach 1891 - 1896 dobudowano prezbiterium wraz z zakrystiami oraz kruchty od strony północnej i południowej także chyba i witraże pochodza z tego okresu no chyba ze zostaly przeniesione podczas przebudowy ze starszej sciany wschodniej kościoła :/ ... poczekajmy moze Srebrny Lis wie cos więcej na ich temat :roll:
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 19:45 przez Sepp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gdańszczanka
Kontakt:

Tworas pisze:jutro się przejade :D
SUPER!!!!!!
czekam na efekty :D
KRIS

Post autor: KRIS »

Witam!To jest ciekawe i związane(trochę?)z tematem.Może kogoś zainteresuje?
http://www.aefl.de/sewerynhistory/prontnikau_01.html
Awatar użytkownika
Gdańszczanka
Kontakt:

Sepp pisze:W latach 1870 - 1876 przeprowadzono gruntowną restaurację kościoła, a w latach 1891 - 1896 dobudowano prezbiterium wraz z zakrystiami oraz kruchty od strony północnej i południowej także chyba i witraże pochodza z tego okresu no chyba ze zostaly przeniesione podczas przebudowy ze starszej sciany wschodniej kościoła :/ ... poczekajmy moze Srebrny Lis wie cos więcej na ich temat :roll:

No to nowa zagwozdka... Chyba czas się wybrać i sprawdzić naocznie, i "nafotograficznie"
;)
ODPOWIEDZ