Dorwałem bardzo ciekawą książkę z rycinami mundurów XVII-XIX

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Dorwałem bardzo ciekawą książkę z rycinami mundurów XVII-XIX

Post autor: rwb »

Witam,

Niedawno kupiłem na warszawskim Kole bardzo ciekawą książkę pisaną gotykiem na temat mundurów w XVII,

XVIII i XIX wieku w Europie. Książka prawdopodobnie została wydana w 1896 roku (brakuje okładki). Tytuł tej

książki zapewne jest taki:

Obrazek

a autorem rycin i zapewne całej książki jest:

Obrazek

Książka liczy blisko 500 stron i dokładnie 100 rycin na których zaprezentowano ponad 1000 postaci w różnych

mundurach. Dziewięć stron poświęconych jest Polsce. Poza tym w tej książce jest całe mnóstwo informacji

dotyczących mundurów i wiele tabel. Niestety książka napisana jest po niemiecku i wydrukowana gotykiem.

Na swojej stronie poświęconej guzikom utworzyłem nowy dział: Stare mundury, gdzie zamierzam zamieścić w

Internecie spis treści tej książki, wszystkie ryciny oraz wszystkie 9 stron dotyczących Polski.

Zapraszam http://www.buttonarium.eu/

<rwb>
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, 11:54 przez rwb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Bardzo słuszna inicjatywa - wielkie dzięki
Awatar użytkownika
rwb
Kontakt:

Post autor: rwb »

Witam,

W końcu udało mi się poskanować, obrobić i zamieścić wszystkie 100 rycin z tej wartościowej książki. Tak jak

zapowiadałem w pierwszym poście tego tematu zamieściłem też dwie strony spisu treści oraz wszyskie 9 stron

dotyczących wojsk polskich.

Na prośbę mojego kolegi, na końcu działu "Stare mundury", zamieściłem pytanie do munduroznawców

dotyczące zdjęcia jego dziadka.

Mam nadzieję, że ta publikacja pomoże wielu pasjonatom w naszym kraju, a mój kolega dowie się coś bliżej na

temat tego w jakim wojsku i w jakiej formacji służył jego dziadek.

Proszę o zgłaszanie jakiś kłopotów w związku z tym nowym działem i całą stroną też.

Pozdrawiam

<rwb>
ODPOWIEDZ