Rozpoznałem na fotce tylko 24 plp, 21 pp i chyba 57 pp. 24 lekki odznaczył się pod Heilsbergiem przełamując jako pierwszy linie rosyjskie koło Bobrownika (płk Pourailly, brygada Viviesa, dywizja Carra St. -Cyra, IV korpus Soulta), podobnie 57 liniowy skutecznie odbijając swym czworobokiem rosyjskie kontrnatarcie spod szańców (płk Rey, brygada Fereya, dywizja Carra St.-Cyra, IV korpus Soulta). Obecni tam byli też grenadierzy z 21 liniowego (brygada Coehorna, dywizja Oudinota, korpus rezerwowy Lannesa), lecz w boju nie uczestniczyli. Gdzie, tj. na jakich polach wydobyłeś te guziczki i w jakiej ilości? Robię sobie powoli taką statystykę.
srebrny_lis pisze:Rozpoznałem na fotce tylko 24 plp, 21 pp i chyba 57 pp. 24 lekki odznaczył się pod Heilsbergiem przełamując jako pierwszy linie rosyjskie koło Bobrownika (płk Pourailly, brygada Viviesa, dywizja Carra St. -Cyra, IV korpus Soulta), podobnie 57 liniowy skutecznie odbijając swym czworobokiem rosyjskie kontrnatarcie spod szańców (płk Rey, brygada Fereya, dywizja Carra St.-Cyra, IV korpus Soulta). Obecni tam byli też grenadierzy z 21 liniowego (brygada Coehorna, dywizja Oudinota, korpus rezerwowy Lannesa), lecz w boju nie uczestniczyli. Gdzie, tj. na jakich polach wydobyłeś te guziczki i w jakiej ilości? Robię sobie powoli taką statystykę.
kliknij na zdjęcie, otworzy się w nowym oknie i będzie można dokładnie obejrzeć guziczki
GILGIN FARCIARZ Srebrny Lisie ja również prowadzę cos w rodzaju statystyki wraz z naniesieniem na mapę poszeczególnych znalezisk , w pewnym sensie pozwoliło mi to na ustalenie jakie "ppl" gdzie stacjonowały jak sie poruszały.
Hej.
Potrzebny jest guzik francuski z nr. 14 w do brym stanie. Ma ktoś pożyczyć do zrobienia odcisku?
Chłopaki biorą się za rekonstrukcje pułku 14-go kirasjerów i nie ma wzoru guzika.