Nasyp kolo Ostródy
Nasyp kolo Ostródy
Witam mam takie pytanko czy ktoś może chodził kolo Ostródy a dokładnie w miejscu gdzie kiedyś przebiegała kolej łącząca Ostróde z Olsztynikem widać tylko fragment pozostałego nasypu .Ciekawe miejsce
Czy ciekawe? Hmmm sprawa nieco dyskusyjna... Za bardzo nie ma tam gdzie pochodzić - kto był w tamtym miejscu ten wie, ze rzeźba terenu nie sprzyja spacerom, a po drugiej stronie "16" jest pole (o ile chodzi Ci o okolice byłego wiaduktu - dalej wzdłuż nasypu to już teren byłego poligonu i dużo złomu w związku z tym).
Z innej beczki - podczas budowy "ślimaka" na skrzyżowaniu "7" i "16" przy okazji robót ziemnych wyszło (podobno
) co nieco - wersja robotnika wtedy tam pracującego.
Z innej beczki - podczas budowy "ślimaka" na skrzyżowaniu "7" i "16" przy okazji robót ziemnych wyszło (podobno

Tak chodzi mi dokładnie o to miejsce mówię ze może być ciekawe poniewasz słyszałem od pewnego kolegi który powiedział ze kolo nasypu została znaleziona broń owinięta w szmaty nie wiem co ta za broń ale to było takie pewne zródło informacji bo to zaufany kolega .Moze ktos wie więcej na temat tego miejsca.pozdrawiam 

Witam wszystkich,
Z pewnych źródeł wiem, iż w tym rejonie w latach 80-tych w pracach drogowych pomagało wojsko. Podczas prac ziemnych w pobliżu drogi odkryto wspólną mogiłę kilku żołnierzy niemieckich (znaleziono przy nich nieśmiertelniki oraz pozostałości mundurów). Z uwagi, iż znalezisko to mogłoby opóźnić prace, nadzorcy postanowili przenieść szczątki poza strefę prac i tam ponownie je pochować.
Czy to miałkeś na myśli gregc79?
Pozdrawiam Szrekol
Z pewnych źródeł wiem, iż w tym rejonie w latach 80-tych w pracach drogowych pomagało wojsko. Podczas prac ziemnych w pobliżu drogi odkryto wspólną mogiłę kilku żołnierzy niemieckich (znaleziono przy nich nieśmiertelniki oraz pozostałości mundurów). Z uwagi, iż znalezisko to mogłoby opóźnić prace, nadzorcy postanowili przenieść szczątki poza strefę prac i tam ponownie je pochować.
Czy to miałkeś na myśli gregc79?
Pozdrawiam Szrekol