Do roboty panowie - cmentarz
Moderator: GILGIN
- olsztyniak
Obiecane foti
Dostsałem sygnał od znajomego leśniczego o tragicznym stanie rodowego cmentarza Hoverbecków położonego w Nikielkowie (moja rodzinna miejscowość) niedaleko Olsztyna (Nadleśnictwo Olsztyn) z prośbą o ewentualne porządkowanie. Znajdują sie tam trzy mogiły-pomniki (wydaje mi się że kiedyś było więcej). Posprzątanie polegało by na wykarczowaniu krzaków i doprowadzeniu do poprzedniego stanu jednego z pomników(przewrócona "iglica"). Przy okazji można by zorganizować za zgoda leśniczego sprawdzenie otaczającego cmentarz starodrzewiu - prawdopodobnie jakieś założenia parkowe. Chciałbym to zorganizować wczesną wiosną lub jeżeli pogoda pozwoli w okolicach lutego. Czekam na wasze uwagi. Jeżeli zajdzie potrzeba dodam więcej fotek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mam prośbę do asdic123 o pomoc w ustaleniu historii majątku w Nikielkowie (Nickelsdorf) lub wskazanie gdzie szukać informacji. Mam już trochę informacji i postaram się w najbliższym czasie opracować je w sposób umożliwiający zamieszczenie na forum. Z ciekawostek powiem ze jednym z właścicieli majątku był Oskar Belian przedwojenny burmistrz Olsztyna, który mieszkał w pobliskim Tracku.
Myślę że nie byłoby problemu bo to są juz szczegóły a moznaby tez coś wydębic z gminy barczewo na łańcuch . Moznaby wkopac debowe słupki wysokosci jakiegos metra i połaczyc je łańcychem tylko czy go złomiarze nie poniosą, bezpieczniej byłoby zrobić całośc z drewna, z którym nie byłoby problemu jak myslę a i z jego obrubka też, moja rodzina nadal mieszka 300 m od tego cmentarza a wiec jakies piły itp są do wykorzystania w razie czego. narazie myslałem o wycieciu krzaków i zrobieniu koncepcji jakiegoś płotku i dać sygnał dla lesniczego co by organizował materiał i mozna by go zmontować na wiosnę w przyszłym roku. Jeżeli bedzie poklask ze strony człnków WMSHK i zgoda zarządu na realizację to bezwłocznie wkroczę w fazę realizacji tematu. Ustalimy jakiś harmonogram itp.
- olsztyniak
Oczywiście że mam, musimy sie dogadać i podjechac do niego któryms popołudniem bo tylko wtedy mogę. Tabliczka to podstawa bo ludzie muszą, że to nie krasnali ani harcerze. Jak zajdzie potrzeba to i do prasy sie temat zapoda.
A z tymi dołkami to taki mały żart bo pokopali je amatorzy żołędzi na czterech nogach i nie zasypali po sobie hehe
A z tymi dołkami to taki mały żart bo pokopali je amatorzy żołędzi na czterech nogach i nie zasypali po sobie hehe

To jest odludzie, pies z kulawą nogą tej tablicy nie obejrzy, chyba że ustawicie drogowskaz (który przy okazji ułatwi dewastację postronnym osobom). Już lepiej byłoby odkrzaczyć coś w mieście, jakieś miejsce zas..., służące pijaczkom (jak Posorty), a zostawić w spokoju mało znany i dlatego jeszcze nie obsmarowany farbą cmentarz leśny.
W ogóle, dla mnie ten wątek staje się już humorystyczny - ile to już cmentarzy omówionych, a żaden nie tknięty.
W ogóle, dla mnie ten wątek staje się już humorystyczny - ile to już cmentarzy omówionych, a żaden nie tknięty.
Nalezy zaczać od przedsięwzieć mniejszego kalibru bo jak widac przez czas trwania tego wątku te wieksze narazie nam nie wychodzą lub nie bardzo wiemy do kogo uderzyć a tu sprawa jest prosta i moze byc medialna, cel jest jeden żeby ludzie na warmi i mazurach wiedzieli że jest cos takiego jak WMSHK a przede wszystkim żeby lasy państwowe były dla nas partnerm a nie wyganiali nas z lasow. Ten cmentar z to nie mój wymysł tylko sugestia ze strony jednego z leśniczych z którym o sprawch omawianych w tym wątku wspomniałem. Czas pokaże co z tego wyniknie.
- olsztyniak