PROSZÊ O ID.

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Awatar użytkownika
POliSH

PROSZÊ O ID.

Post autor: POliSH »

Witam
Znalazłem takie właśnie ,,coś'' prosiłbym o id.
Napisy od góry:
PHANOMEN-WERKE
PHANOMEN
GUSTAV MILLER A.G.ZITTAU

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
GILGIN

Post autor: GILGIN »

Nie jestem pewien ale to wyglada jak tabliczka znamionowa od roweru mocowana była na ramie. Nie znam niemieckiego więc mogę się mylić :P
Awatar użytkownika
Dietrich

Post autor: Dietrich »

Firma Phänomen została założona w 1888 roku przez Karla Gustava Hillera jako fabryka maszyn. Dwa lata później w wyniku podróży do Anglii Hiller uzyskał od Rovera wyłączność do licencyjnej produkcji kół i oprzyrządowania do nich. Prawdopodobnie właśnie wtedy zaczęła się w Zittau produkcja rowerów. Od 1899 roku produkowane rowery nosiły już nazwę Phänomen. Po dwu kolejnych latach, w 1901 roku, zakłady przeniesiono do czterokondygnacyjnej fabryki, gdzie kontynuowano produkcję rowerów. W 1903 roku mury fabryczne opuścił pierwszy motocykl Phänomen. Równolegle do 1910 roku produkowano rowery i motocykle. W 1906 roku wprowadzono do produkcji rower, w którym napęd na tylne koło przenosił wał Kardana. Niestety konstrukcja ta nie utrzymała się na rynku, w związku z czym powrócono do tradycyjnego napędu łańcuchem rolkowym. Zawieszenie produkcji motocykli w 1910 roku miało swoje konkretne przyczyny. Powstał ciekawie brzmiący Phänomobil, pojazd trójkołowy z silnikiem montowanym nad przednim kołem. Trójkołowiec zrobił furorę, pokazując szefostwu kierunek rozwoju zorientowany na samochody osobowe i dostawcze. 1913 rok to data śmierci 50-letniego założyciela firmy, która została przejęta przez Josefa Freunda, szwagra zmarłego. Rok później nazwa firmy została oficjalnie przemianowana na Phänomen-Werke Gustav Hiller GmbH, by w 1917 r. ze spółki z ograniczoną odpowiedzialnością przekształcić się w spółkę akcyjną (AG). Kontynuowana po wojnie produkcja została przerwana w 1919 roku, kiedy to budynki zakładów zostały całkowicie zniszczone w wyniku pożaru.

Całość można poczytać TU
ODPOWIEDZ