Co to za pomnik? [Olsztyn]
Cytuję za Stanisław Piechocki-DziejeOlsztyńskich Ulic. Interesujący szczegół związany jest z postawionym po I wojnie światowej na skwerze przed sądem, w roku 1923, pamiątkowym głazem ku czci poległych podczas tej wojny. Oto 26 marca 1946 roku kamień ten został usunięty w ten sposób, żezepchnięto go do wykopanego uprzednio przed nim dołu i zasypano. Tkwi on zatem w ziemi w tym miejscu do dziś.
Wrócę jeszcze do wątku ratusza, gdyż udało mi się wyszperać w swoim archiwum wycinek z Gazety Olsztyńskiej dotyczący historii tego budynku. Tekst jest delikatnie ucięty z lewej strony, czego wcześniej nie zauważyłem (ze skanera korzystałem gościnnie), ale jest czytelny, więc wrzucam jak jest. Na drugiej fotce jest inne ujęcie wykusza z widocznymi również rzeźbami głów na zwornikach łuków okien parteru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niezwykle interesujący wycinek - dziękuję Ci za jego umieszczenie
Tekst wyczerpuje w zasadzie dalsze pytania na temat ratusza, no może oprócz jednego. Czy wiesz co się stało z ową tablicą (jak rozumiem umieszczoną w podłodze)? Z jakiego okresu jest ów artykuł?
Czy zachowało się jakieś archiwalne zdjęcie głazu sprzed sądu? Możeby tak go odkopać?

Czy zachowało się jakieś archiwalne zdjęcie głazu sprzed sądu? Możeby tak go odkopać?

Z tego co znalazłem wynika, że pomnik, który Cię interesuje (pierwszy post) jest poświęcony żołnierzom I WS. Nie znam niestety szczegółów. nie wiem więc, czy poległym, czy też ogółowi walczących lub jakiejś konkretnej formacji. W końcu znalazłem jego zbliżenie, ale niestety tylko z boku. Na kolejnych zdjęciach jest widoczny pomnik przy gmachu sądu i jego powiększenie.
W latach 70 XX w. (chyba) skuto większość płaskorzeźb przedstawiających wydarzenia z historii Olsztyna. Ciekaw jestem czy coś ocalało z tego - gdzieś gruz musieli wywalić.pucior pisze:W którym roku wybudowano ratusz? Interesujące zdjęcia, być może w ten sposób uczczono pamięć poległych w I Wś? Jak wygląda obecny stan elewacji? Została skuta? Zdjęcie porównawcze mile widziane
Dla ciekawostki mogę dodać, że cały budynek powstał tradycyjnymi metodami - głównie pracą ludzkich mięśni.
Jeśli chodzi o budowniczego ratusza to jego willa znajduje się przy ul. Warszawskiej (w bardzo dobrym stanie) w piwnicy jest popularna knajpa Beczka. Pifko niedrogie i możemy się tam czasami zbierać (bez wykrywek)

-
duch - gratuluję zasobnego archiwum
i dzięki za fotki. Jak widać w Olsztynie było sporo miejsc poświęconych pamięci żołnierzy i wydarzeń I Wś - ratusz, 2 pomniki pułkowe, głaz koło sądu i ów jeszcze nieco tajemniczy pomnik (koło pułkowego i kościoła). Zapewne w kościołach były tablice poległych - czy któryś z miejscowych kościołów już od 1945 służy ewangelikom (większa szansa na przetrwanie tablic)? A może coś jest w zbiorach muzeum (vide historia z tablicą z pomnika z I Wś z żabiego Rogu "odnalezioną" w muzealnym magazynie)

Na http://www.ullsteinbild.de/ znalazłem takie ciekawe zdjęcie. Pomnik przypomina ten sprzed sądu, tyle, że wg podpisu odsłonięcie było z udziałem Hindenburga w 1922 r. Czyżvy to ten sam pomnik czy kolejny?PRUSAK50 pisze:Cytuję za Stanisław Piechocki-DziejeOlsztyńskich Ulic. Interesujący szczegół związany jest z postawionym po I wojnie światowej na skwerze przed sądem, w roku 1923, pamiątkowym głazem ku czci poległych podczas tej wojny. Oto 26 marca 1946 roku kamień ten został usunięty w ten sposób, żezepchnięto go do wykopanego uprzednio przed nim dołu i zasypano. Tkwi on zatem w ziemi w tym miejscu do dziś.
(polecam stronę, jest trochę ciekawych zdjęć z Olsztyna i innych miast)
Kościół przy grobli zamkowej służy ewangelikom od zbudowania do dziś.pucior pisze:Zapewne w kościołach były tablice poległych - czy któryś z miejscowych kościołów już od 1945 służy ewangelikom (większa szansa na przetrwanie tablic)? A może coś jest w zbiorach muzeum (vide historia z tablicą z pomnika z I Wś z żabiego Rogu "odnalezioną" w muzealnym magazynie)
Udało się rozwiązać zagadkę - ów zagadkowy pomnik poświęcony był pamięci 73. pułku artylerii polowej (oczywiście z Olsztyna). Na ostatnim zdjęciu widać kościół po wojnie, na pierwszym planie po lewej widać chyba szczątki rozbitego pomnika (?)
Zatem podsumowując: w Olsztynie były 3 pomniki pułkowe - 2 pomniki pułków piechoty (146. i 151.) oraz powyższy (artylerzystów). Poza tym istniał pomnik przed sądem (prawdopodobnie to ten odsłaniany przez Hindenburga). Swoją rolę odgrywał także ratusz.

Zatem podsumowując: w Olsztynie były 3 pomniki pułkowe - 2 pomniki pułków piechoty (146. i 151.) oraz powyższy (artylerzystów). Poza tym istniał pomnik przed sądem (prawdopodobnie to ten odsłaniany przez Hindenburga). Swoją rolę odgrywał także ratusz.