Pruska klamerka
-
Pruska klamerka
Czy ktoś z szanownego grona wie jaka formacja nosiła takie klamry?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na tej stronie znalazłem Twoją klamerkę... http://www.koppelschloss-online.de/html/geschichte.html 

Zdanie które tam jest napisane przetłumaczyłem ze słownikiem w ręku w następujący sposób:
Saksońska klamra przedstawiająca saksońską koronę z znajdującymi się pod nią liśćmi dębowymi oraz sentencję: "Pamiętający o Opatrzności".
Sentencja na klamrze jest po łacinie i zdecydowanie jest to motto związane z Saksonią.
Znalazłem w necie takie ładne zdjęcie saksońskiego herbu umieszczonego na jakimś szklanym kielichu wraz z znajdującą się pod herbem tą samą sentencją:
farm3.static.flickr.com/2332/2595245137_c570ac1178_b.jpg
No i jeszcze jedno - taka sama klamra była przedstawiona do identyfikacji z 2 lata temu na forum Odkrywcy:
www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=322922
Pozdrawiam
Saksońska klamra przedstawiająca saksońską koronę z znajdującymi się pod nią liśćmi dębowymi oraz sentencję: "Pamiętający o Opatrzności".
Sentencja na klamrze jest po łacinie i zdecydowanie jest to motto związane z Saksonią.
Znalazłem w necie takie ładne zdjęcie saksońskiego herbu umieszczonego na jakimś szklanym kielichu wraz z znajdującą się pod herbem tą samą sentencją:
farm3.static.flickr.com/2332/2595245137_c570ac1178_b.jpg
No i jeszcze jedno - taka sama klamra była przedstawiona do identyfikacji z 2 lata temu na forum Odkrywcy:
www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=322922
Pozdrawiam
-