RESZEL i II wojna
RESZEL i II wojna
Może ktoś z forumowiczów zna jakieś ciekawostki na temat ewentualnych walk w okolicach Reszla i ich śladach. Nie jestem eksploratorem, pytam z czystej historycznej ciekawości. Słyszałem sporo relacji o walkach i ewakuacji z Reszla w styczniu 1945, ale chętnie poczytam o nowych. Dziadek wspominał mi o 3-ech wagonach (bez parowozu) z czołgami Tygrys pozostawionych na stacji. Inni wspominali o ziemnych (?) umocnieniach na wzgórzach pomiędzy Reszlem a Korszami, w których w latach 60-tych znajdywali kości i resztki sprzętu. Czy tak było faktycznie - nie wiem... Będę wdzięczny za każdy news. Pozdrawiam[/b]
Temat jest ciekawy ale z Tygrysami to oczywiście przegięcie, w tym czasie walczyły one w innym miejscu. Wiem, że w tym rejonie walczyły Panthery z dywizji "Grossdeutschland" i prowadziły walki na linii właśnie droga Reszel - Korsze. I to chywa wszystko co mogę napisać, ciągle jest wiele niewiadomych??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki za odzew. Ja też nie wierzyłem w te Tygrysy. Droga Reszel-Korsze pozwala trzymać w szachu okolicę, gdyż prowadzi wzniesieniami. Swego czasu dużo było tam różnego żelastwa wbitego w ziemię, ale w dobie zbieractwa&złodziejstwa nie ma po tym śladu.
W Reszlu natomiast w ostatnich dniach wojny istniał prowizoryczny szpital dla uciekinierów i wojska. Ponoć tuż przed ewakuacją wszystkich wyprowadzono i położono na ulicy Podzamcze (mówiono rannym, że zaraz zabiorą ich ciężarówki i wozy). Tymczasem zza zakrętu wyłonił się niem czołg i przejechał się po leżących. No, ale takich krwawych historii jest multum. Niemal niemożliwe do weryfikacji. Są jakieś dostępne opracowania o walkach w tym rejonie ? Dzięki
W Reszlu natomiast w ostatnich dniach wojny istniał prowizoryczny szpital dla uciekinierów i wojska. Ponoć tuż przed ewakuacją wszystkich wyprowadzono i położono na ulicy Podzamcze (mówiono rannym, że zaraz zabiorą ich ciężarówki i wozy). Tymczasem zza zakrętu wyłonił się niem czołg i przejechał się po leżących. No, ale takich krwawych historii jest multum. Niemal niemożliwe do weryfikacji. Są jakieś dostępne opracowania o walkach w tym rejonie ? Dzięki
Szczerze powiem że sam tam nie miałem okazji penetrować terenu
a mieszkam zaledwie 3 km od lasu
moja przygoda z wykrywką zaczęła sie w UK i to nie dawno ale
z relacji jaką przeprowadziłem ze znajomym (internet)wynika że wiekszość to IIwojenka(od A do Z )jeśli chodzi o wcześnijszą epokę nic mi na ten temat nie wiadomo,a szkoda w kraju będę od 5 do 23 czerwca jeżeli ktoś ma ochote na jakiś wypadzik na te tereny zapraszam do wspólnej przygody
Ps.jeśli sie dowiem coś więcej to postaram sie przekazać info.

- ostrybrzytwa
Na stronie Reszla jest wzmianka o odnalezionej w parku mogile niemiec żołnierzy (1945). Ale jakieś większe potyczki chyba nie miały tam msc-a. Weszły Rusy i wzięły co się dało a co się nie dało to spalili. Co do I wojny to jej śladów można szukać wzdłuż drogi św.Lipka - Mrągowo. Są tam ziemne wały z tego okresu, cmentarz wojaków (ledwo co zostało), a bliżej Mrągowa również walczono.
W spomnianym lesie przy miejscowości Gudnik znajdują się stanowiska ogniowe ok.10 po wojnie stały tam baraki .Niedaleko tego miejsca znajduje się kamień i krzyż na kamieniu jest napis i data 1870-71 (jest zaznaczony na starych mapach) .W latach 90 widziano tam przebywającycych obcokrajowców,chodzącymi po lesie z nowymi szpadlami.Jak się okazało w miejscu gdzie stał krzyż został wykopany dołek puste miejsce po skrzyni i cztery nowe szpadle którymi zaopiekowali się pobliscy rolnicy.Prawdopodobnie było to archiwum.