RESZEL i II wojna

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
MACIEK74

RESZEL i II wojna

Post autor: MACIEK74 »

Może ktoś z forumowiczów zna jakieś ciekawostki na temat ewentualnych walk w okolicach Reszla i ich śladach. Nie jestem eksploratorem, pytam z czystej historycznej ciekawości. Słyszałem sporo relacji o walkach i ewakuacji z Reszla w styczniu 1945, ale chętnie poczytam o nowych. Dziadek wspominał mi o 3-ech wagonach (bez parowozu) z czołgami Tygrys pozostawionych na stacji. Inni wspominali o ziemnych (?) umocnieniach na wzgórzach pomiędzy Reszlem a Korszami, w których w latach 60-tych znajdywali kości i resztki sprzętu. Czy tak było faktycznie - nie wiem... Będę wdzięczny za każdy news. Pozdrawiam[/b]
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Temat jest ciekawy ale z Tygrysami to oczywiście przegięcie, w tym czasie walczyły one w innym miejscu. Wiem, że w tym rejonie walczyły Panthery z dywizji "Grossdeutschland" i prowadziły walki na linii właśnie droga Reszel - Korsze. I to chywa wszystko co mogę napisać, ciągle jest wiele niewiadomych??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MACIEK74

Dzięki za odzew. Ja też nie wierzyłem w te Tygrysy. Droga Reszel-Korsze pozwala trzymać w szachu okolicę, gdyż prowadzi wzniesieniami. Swego czasu dużo było tam różnego żelastwa wbitego w ziemię, ale w dobie zbieractwa&złodziejstwa nie ma po tym śladu.
W Reszlu natomiast w ostatnich dniach wojny istniał prowizoryczny szpital dla uciekinierów i wojska. Ponoć tuż przed ewakuacją wszystkich wyprowadzono i położono na ulicy Podzamcze (mówiono rannym, że zaraz zabiorą ich ciężarówki i wozy). Tymczasem zza zakrętu wyłonił się niem czołg i przejechał się po leżących. No, ale takich krwawych historii jest multum. Niemal niemożliwe do weryfikacji. Są jakieś dostępne opracowania o walkach w tym rejonie ? Dzięki
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Nie, przynajmniej ja takowych nie widziałem :(
Awatar użytkownika
genek

Post autor: genek »

Jadąc z Reszla do Korsz po między wsią Gudniki a wsią Wandajny w lesie znajdowały sie magazyny lub składy amunicji!!wiadomość takowa uzyskałem od kolegi eksploratora dokładnych namiarów nie znam ale fantów troche widziałem :D
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Ogolnie ten las wydaje sie ciekawy ogladalem go wlasnie na zumi... genek co tam mozna wychaczyc sama IIWS czy moze cos starszego?
Awatar użytkownika
genek

Szczerze powiem że sam tam nie miałem okazji penetrować terenu :szok: a mieszkam zaledwie 3 km od lasu :sad: moja przygoda z wykrywką zaczęła sie w UK i to nie dawno ale :D z relacji jaką przeprowadziłem ze znajomym (internet)wynika że wiekszość to IIwojenka(od A do Z )jeśli chodzi o wcześnijszą epokę nic mi na ten temat nie wiadomo,a szkoda w kraju będę od 5 do 23 czerwca jeżeli ktoś ma ochote na jakiś wypadzik na te tereny zapraszam do wspólnej przygody :D :D :D Ps.jeśli sie dowiem coś więcej to postaram sie przekazać info.
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

w tamtych rejonach jeszcze nie kopałem ale czemu nie jak zjedziesz daj znać to jakąś wyprawe zorganizujemy
Awatar użytkownika
MACIEK74

Na stronie Reszla jest wzmianka o odnalezionej w parku mogile niemiec żołnierzy (1945). Ale jakieś większe potyczki chyba nie miały tam msc-a. Weszły Rusy i wzięły co się dało a co się nie dało to spalili. Co do I wojny to jej śladów można szukać wzdłuż drogi św.Lipka - Mrągowo. Są tam ziemne wały z tego okresu, cmentarz wojaków (ledwo co zostało), a bliżej Mrągowa również walczono.
tedi-67

Post autor: tedi-67 »

W spomnianym lesie przy miejscowości Gudnik znajdują się stanowiska ogniowe ok.10 po wojnie stały tam baraki .Niedaleko tego miejsca znajduje się kamień i krzyż na kamieniu jest napis i data 1870-71 (jest zaznaczony na starych mapach) .W latach 90 widziano tam przebywającycych obcokrajowców,chodzącymi po lesie z nowymi szpadlami.Jak się okazało w miejscu gdzie stał krzyż został wykopany dołek puste miejsce po skrzyni i cztery nowe szpadle którymi zaopiekowali się pobliscy rolnicy.Prawdopodobnie było to archiwum.
Awatar użytkownika
genek

Z moich nie oficjalnych zródeł to nie stanowiska ogniowe a magazyny uzbrojenia na wiosne kumpel naliczył ich ok 60!! ;) a to dołek o którym wspominasz :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tedi-67

Byłem z wykrywką w tym miejscu, trafiały się pozostałości amunicji i zapalników, nabój ćwiczebny nic specjalnego. Może to świadczyć, że mogły być tam magazyny lub stanowiska ogniowe. W pobliskim stawie było trochę złomu, z tego co wiem zajeli się nim tubylcy i częściowo saperzy.
Awatar użytkownika
genek

Tak jak mówisz ;) też tam śmigałem ale tylko chwile ale oprucz tego wyszło mi coś takiego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tedi-67

Wczesniej byłem ace 250 ,ale teraz się wybiorę z xlt-e.
Awatar użytkownika
genek

Mnie to zaciekawiło :szok: a po za tym to te kuleczki wyszły z pod dziwnie ukształtowanego terenu tak jakby po leju po małej bombce ;) porozsypywane w około i w środku i to kilka kalibrów :szok: no i z pod ace 250 hehe pozdro
ODPOWIEDZ