ID guzika

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

ID guzika

Post autor: Piłsudczyk »

Proszę o identyfikację poniższego guzika. Ze względu na słabą jakość zdjęć opiszę szczególy:
- średnica ok. 2,5 cm, wykonany z porządnego metalu (może posrebrzany);
- awers: w każdej z widocznych na zdjęciu "kratek" są 4 listki (chyba dębowe), ułożone w kształt X z kulką (żołędziem?) pośrodku;
- rewers: na zdjęciu widać okrąg wokół pozostałości uszka, w tym okręgu są: u góry korona (zamknięta, chyba pruska) po obu jej stronach sześcioramienne gwiazdki (po 3 po każdej stronie, środkowe większe), na dole napis "PLATED", po bokach 2 różne ornamenty roślinne (inne listki po prawej, inne po lewej stronie).
Mam nadzieję, że te dane pozwolą wyjaśnić pochodzenie tego znaleziska. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Hanzo

Post autor: Hanzo »

Cywilny, srebrzony XIX w. . Produkcja pewnie W.Brytania
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Czy możliwe jest, że używali go jacyś urzędnicy (np. służba leśna, leśniczy) Królestwa Pruskiego lub II Rzeszy? - wskazywałyby na to korona na rewersie oraz te dębowe listki i żołędzie?
Awatar użytkownika
Catadero

Post autor: Catadero »

Możliwe jest, że to popularny guzik. Trafiłem już takie trzy, w różnych miejscach. Dwa dość zżarte, jeden w dość dobrym stanie.
Jeśli chodzi o awers to zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami. Natomiast rewers nie całkiem jest taki, jak napisałeś.
Korona-tak. Naprzeciwko korony napis "PLATED"-tak.
Ale to co widzisz jako gwiazdki to napis, którego też do końca odcyfrować się nie dało.
(gwiazdka) GOW ( ta wcześniej wspomniana korona) & S Co (gwiazdka).
Jeśli chodzi o "GOW" to nie do końca jestem pewien. Może być inaczej.

C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Awers mojego guzika jest podobny, ale rewers jest na pewno taki, jak pisałem. W miejscu, w którym Twój guzik ma litery i gwiazdki, są gałązki z dwoma rodzajami listków (po lewej od uszka cieńsze i dłuższe niż po prawej), a po obu stronach korony widać 3 gwiazdki, z których środkowe są większe (mniej więcej takiej wielkości jak na rewersie Twojego guzika). Możliwe, że oba znaleziska pochodzą od tego samego producenta, ale z innej serii (innych czasów).
Pozdro
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Po przejrzeniu kilku katalogów guzików doszedłem do wniosku, że taką koronę na rewersie miały tylko guziki urzędników i funkcjonariuszy służb królewskich czy cesarskich (chyba że się mylę). Wygląda więc na to, że oba nasze guziki były wykonane przez różnych producentów, ale dla tego samego organu, związanego z monarchą. Tylko kto nosił takie guziki?
ODPOWIEDZ