Nie wiedziałem za bardzo, w który dział to wrzucić, więc pozwoliłem sobie dać to właśnie w Hyde Park.
Erich Hannighofer urodził się 25.02.1908 w Kaliningradzie (Królewcu). Był on niemieckim pisarzem, urzędnikiem państwowym, przez pewien czas pracował również jako świecki kaznodzieja chrześcijański. Jego najsłynniejszym dziełem jest oryginalny tekst do Ostpreußenlied (lub Land der dunklen Wälder), pieśni, która została szeroko uznana za hymn Prus Wschodnich, zastępując utwór (stary hymn) Sie sagen all, du bist nicht schön Johanny Ambrosius.
Na początku lat 40. został powołany do wojska i wysłany na front wschodni. Według niemieckiej Wikipedii, od stycznia 1945 jest on zaginiony w okolicach Bartoszyc lub Lidzbarka Warmińskiego (z załączoną informacją, że "według danych Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (Niemieckiego Związku Opieki nad Grobami Wojennymi) jego nazwisko i dane osobowe znajdują się w księdze pamięci niemieckiego cmentarza wojennego Bartosze (Bartossen)". Nie mam jednak dostępu do owego źródła i nie mam wiedzy, co jest w nim zapisane.
Można więc przypuszczać, że poległ w walce. Czy ktoś ma może więcej informacji w temacie, gdzie Hannighofer potencjalnie mógł zginąć, lub może ma dostęp do wspomnianej księgi? Zdaje sobie oczywiście sprawę z tego, że równie dobrze mógł on trafić do sowieckiej niewoli.
Gdzie poległ Erich Hannighofer?
Gdzie poległ Erich Hannighofer?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.