Reszel - Rößel (gm. Reszel). Krótko o początkach miasta

Zapomniane miejsca, mało znane historie
Awatar użytkownika
Batory

Reszel - Rößel (gm. Reszel). Krótko o początkach miasta

Post autor: Batory »

Każdy znający w głębszym stopniu historię Warmii i Mazur wie (choć, jak się okazuje, nie wszyscy), że zarówno miasteczko Reszel, jak i tamtejszy zamek, były dziełem biskupów warmińskich, a nie Krzyżaków. A jednak w wielu popularnych opracowaniach, zwłaszcza w internecie, wciąż powtarza się błędne informacje dotyczące najstarszych dziejów Reszla.

Według Wikipedii i innych „źródeł”, Krzyżacy mieli już w 1241 roku zająć pruski gród Resil, wznieść tam strażnicę, a nawet założyć miasto, które w 1243 roku przekazali biskupom warmińskim. Budowę obecnego zamku datuje się natomiast na rok 1350. Brzmi poważnie – lecz niestety nie ma wiele wspólnego z faktami.
reszelzameczkokolekoszeusmoleus.jpg
W roku 1241 ziemie te nie były jeszcze zdobyte przez chrześcijańskie wojska. Pierwsi rycerze – oddziały margrabiego brandenburskiego Ottona III i biskupa Merseburga Henryka I (Krzyżacy bowiem nie wojowali sami) – pojawili się tu dopiero w latach 1251–1252. Wtedy mogła powstać pierwsza, drewniana strażnica Resil. Po raz pierwszy źródła wspominają o niej w 1254 roku, podczas podziału ziem między zakon krzyżacki a dominium biskupów warmińskich.

Trzeba przy tym pamiętać, że Warmia jako dominium biskupie powstała dopiero w 1251 roku, po objęciu biskupstwa przez Anzelma. W 1243 roku nie było więc jeszcze ani Warmii (jako tworu politycznego), ani biskupów warmińskich. A więc kto, komu i co miał wówczas przekazać?

Los pierwszej strażnicy był krótki. W 1260 roku, podczas powstania pruskiego, Krzyżacy sami ją spalili i wycofali się do Bartoszyc.

Do Reszla powracamy dopiero w 1336 roku – w akcie lokacyjnym wsi Klewno (Klawsdorf) wspomina się już o castrum Resil. To jednak zupełnie inna budowla, wzniesiona w nowym miejscu, tam, gdzie stoi dzisiejszy zamek. Badania archeologiczne wykazały, że został on posadowiony na dawnym pruskim grodzisku. Natomiast pierwsza strażnica Resil nie miała z grodziskiem nic wspólnego.

Gdzie więc się znajdowała? Najprawdopodobniej ok. 4 km od dzisiejszego Reszla. Dziś są tam pola i nieużytki – bez śladów na powierzchni, ale być może z ukrytą w ziemi ceramiką i fragmentami konstrukcji. Dr. Klimek, znany choćby z odnalezienia najstarszej mapy jezior mazurskich w berlińskim archiwum, wskazał nawet Towarzystwu Naukowemu „Pruthenia” potencjalną lokalizację. Jak dotąd jednak, mimo starań, szczęście w poszukiwaniach archeologów omija.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
JohnnyBartek

Re: Reszel - Rößel (gm. Reszel). Krótko o początkach miasta

Post autor: JohnnyBartek »

Reszel piękne miasto. Chociaż myślę, że jego potencjał w ogóle nie jest wykorzystany. Ostatnio w książce "Duchy Polskie" natrafiłem na fragment o Reszlu i oczywiście ostatniej czarownicy. W tym fragmencie jest informacja na temat położenia tajemniczego lochu, które prowadzi do zamku. Pozwolę sobie zacytować - "(...) minąć trzeba widoczny jeszcze zarys miejskich murów, koło starej kuźni skręcić w lewo, w aleję Wojska Polskiego, pozostawić za sobą Miejską Gazownię, Technikum Rolnicze i wreszcie ulicę 1 Maja, by dojść do podmokłych łęgów nadrzecznych. To właśnie gdzieś tutaj, wśród gęstych krzewów i zarośli znajduje się wejście do tajemniczego lochu, prowadzącego do zamku.".
Pewnie to tylko bujda (mam nadzieję, że nie! :D ), ale planuję wiosną trochę poszperać... może natrafię na jakieś skarby... Trzymajcie kciuki!
Awatar użytkownika
Batory

Ostatnia czarownica z Reszla to fałszywy mit, powielany przez opracowania, portale, itp.. Historycy już dawno to ustalili. Ostatnie wyroki czarownic w Prusach tego typu miały miejsce w innych częściach regionu, w 1706, prawie na 100 lat przed rzekomą czarownicą z Reszla, której nigdy nie było.
JohnnyBartek

A to tego nie słyszałem, byłem pewien, że ostatni wyrok to faktycznie dotyczył Barbary Zdunk z Reszla. W każdym razem - miasto i tak nie używa tego ani do promocji ani do czegokolwiek.
A jak chodzi o mnie - to i tak mam ochotę się zabawić w "Indianę Jonsa" i poszperać trochę po terenie miasta. :lol:
Awatar użytkownika
Batory

Nie istniał ktoś taki jak Barbara Zdunk ;)
Niestety Warmia i Mazury mierzą się z problemem mitologizacji, która trwa tu od końca II wojny światowej. Bardzo często o popularnych miejscach podaje się informacje wyssane z palca, nie weryfikowane, które prowadzą do zakłamywania historii. Ostatnia czarownica z Reszla to tylko wierzchołek góry lodowej.
JohnnyBartek

A to mnie zaskoczyłeś. Byłem pewien, że to jest faktyczna historia. Są może jakieś materiały, które mówią wprost, że to bujda? Z chęcią bym się zapoznał.
Awatar użytkownika
Batory

Zapytam znajomego z Pruthenii jak wróci z prac konserwacyjnych w Żaganiu.
JohnnyBartek

Dziękuję pięknie! Kłaniam się!
Awatar użytkownika
Batory

Pewnie. Proszę tylko o cierpliwość, to może trochę potrwać. ;)
Awatar użytkownika
Batory

Przy okazji, oto ostatnie wyroki czarownic w Prusach:

- 1730. Kłajpeda, żona rybaka. Wyrok nieznany.
- 1725. Bałga, parobek Jacob Schiermacher. Pokuta.
- 1722. Barbara Wernecke. Pokuta.
- 1719. Polessk. Maria Klathorm. 12 uderzeń i wygnanie.
- 1709. Pasłęk.
- Prabuty. Dwie kobiety. Wytrzymały tortury. Wygnanie ze wsi.
Ostatni stos: 1706, dwie kobiety.

Ostatni proces o czary odbył się w 1739 roku (a więc nie w 1706, jak pisałem wyżej, chciałbym to poprawić - w 1706 był ostatni stos). Skazana została wówczas Anna Baalin z Królewca na karę kościelną (pokuta).

Z obecnie znanych mi źródeł do tematu mogę polecić:
1. Jacek Wijaczka, "Procesy o czary w Prusach Książęcych (Brandenburskich) w XVI-XVIII wieku"
2. Grzegorz Białuński, "Studia z dziejów prawa i ustroju na ziemiach pruskich"
JohnnyBartek

Dzięki za informację Batory.

Wracając jeszcze do Reszla to może kogoś zainteresuje ta informacja. W Reszlu znajduje się tak zwana Stara plebania, czyli najstarszy budynek w Reszlu. Szperając tu i ówdzie udało się natrafić na informację o istniejącym muzeum Reszla i jego ziemi. Jak w przyszłości będę planował odwiedziny w Reszlu to na pewno sprawdzę plebanię.

Więcej informacji - https://skzamek.pl/muzeum-stara-plebania/

Według opisu - "W planach mamy dokończenie prac konserwatorskich w części kuchennej oraz w średniowiecznych piwnicach i udostępnienie ich do zwiedzania." Mam tylko nadzieję, że będą środki na wszystkie potrzebne renowacje i będzie można w całości zwiedzić budynek.
ODPOWIEDZ