Jak już pisałem w "Dziejach lokalnych", w temacie do wsi Limity/Lemity, na jesień tego roku planuję przebadanie okolic Limit w celu namierzenia śladów redut i szańców z 1807. Moim zdaniem jest to jak najbardziej dobry moment, żeby zainicjować spotkanie Forum.

Niestety nie mam doświadczenia w organizowaniu takich spotkań, a jako, że zrzeszenie ludzi to i tak jest już w dzisiejszych czasach pewne osiągnięcie (a i tak raczej nie będzie dużej frekwencji, no chyba, że mnie Forum jeszcze zaskoczy

Informuję również, że będzie dużo chodzenia ze względu na obszar poszukiwań. Do przebadania jest znaczny obszar lasu na południe od drogi Limity-Wojciechowo oraz przy drodze Limity-Wapnik, czy też obszar na północ od Limit (m.in. parów północny, czyli tzw. Reskengrund). Zanim jednak pójdziemy w las, to zwiedzę Limity jeszcze raz, gdyż nie doszedłem przy pierwszej wizycie do wszystkich budynków i chciałbym uzupełnić dokumentację fotograficzną tego miejsca. Jest to wyprawa na cały dzień. Nie jestem w stanie określić mniej więcej, o której porze dnia się to zacznie (liczę na jak najwcześniej, ale tego nie mogę przewidzieć i obiecać niestety).
Chyba nikt się nie obrazi, jeżeli przy okazji wezmę od siebie wykrywkę. Raczej nie będzie problemu, jeżeli ktoś jeszcze coś takiego przyniesie, ale żeby nie było sytuacji, że "kradniemy sobie skarby".

Jeżeli jesień 2025 nie wypali, to będziemy ewentualnie przesuwać datę do przodu na 2026.