Jakie lasy w okolicach Elbląga na wykopki?

Wszystko co związane z eksploracją
cezar78

Jakie lasy w okolicach Elbląga na wykopki?

Post autor: cezar78 »

W jakim lesie w okolicach Elbląga (do 40km) byście polecili poszukać? Wiadomo każdy swoje miejscówki trzyma w tajemnicy, nie chodzi mi o dokładną lokalizację, raczej ogólnie, coś w stylu - las koło wioski takiej czy innej, może ktoś chce się podzielić doświadczeniem, choćby i na PW. Militaria mnie nie interesują, raczej monety, guziki, choć nie pogardziłbym jakimiś odznaczeniami. Ostatnio zaliczyłem serię 4 wypadów do różnych lasów bez żadnego fanta więc motywacja spadła :(
Awatar użytkownika
pulkownikL

Re: Jakie lasy w okolicach Elbląga na wykopki?

Post autor: pulkownikL »

Tu kolego nie chodzi o żadne tajemnice tylko o to że miejscówka wymaga zrozumienia z punktu historycznego,jeden Ci powie:wioska X ma potencjał :D ,ale nie doprecyzuje z której strony,co się tam działo i tak obskoczysz 80 procent areału,wrócisz pusty i niedowartościowany a w tych 20 procentach których nie zdążyłeś zaliczyć jest potencjał,np.bitwy,potyczki jak sam nie dojdziesz z jakiego kierunku i w jakim kierunku były toczone to przejdziesz kilka razy w poprzek i znowu załamka :zebek: ,potencjał naszego hobby polega na tym że nie tylko latamy z patykiem a pochłaniamy literaturę, nie dośc że nas to czegoś uczy to pozwala przewidywać gdzie mogą być potencjalne miejscówki,historia to jest to hobby,wykrywacz jest tylko dodatkiem,zbliża się czas zimowy wprost idealny na to co każdy z nas robi:mapy,książki,internet bo największą satysfakcję przynosi własna włożona praca i choćby jeden guzik na potwierdzenie tego że trop był słuszny.Tak naprawdę to wszystkie informacje znajdziesz z grubsza w google,kwestia tego jak bardzo postarasz się pózniej sam,pzdr. ;)
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

I z drugiej strony teren całkowicie nie "przygotowany" daje całkiem dobre efekty. Teren "przeorany" też. Nie ma gotowego przepisu na sukces. Pozostaje tylko ryć, czytać, ryć, czytać. I tak w kółko
cezar78

Post autor: cezar78 »

No ja chodzę na chybił trafił, sprawdzam oczywiście przed wyjściem mestischblatta którego wszyscy mają, patrze ścieżki w lesie, szukam dróg leśnych które prowadzą w linii prostej miedzy jedną miejscowością a drugą, wiadomo że ludzie zawsze podróżują najkrótszą drogą, sprawdzam lidar jak są leje po bombach czy okopy to wiadomo że w danym lesie były walki, ale wciąż lipa, nie mogę nic znaleźć
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

W sumie dobrze kombinujesz :D ,tylko nie zapominaj o jednym że nie jesteś sam, ;)
Awatar użytkownika
resq89

Post autor: resq89 »

Pisz na PW do mnie moze sie ustawimy jakos
ODPOWIEDZ