Strzelnica wojskowa?

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
olsztyniak

Strzelnica wojskowa?

Post autor: olsztyniak »

Szukam wszelkich informacji na temat obiektu w lesie przy ul.Jagiellońskiej w Olsztynie--- po lewej stronie w kierunku na Wadąg

Obrazek

Obrazek
duch

Post autor: duch »

Jako dziecko spędzałem tam masę czasu - świetne miejsce do zabaw (o ile nie było strzelania). Niewyczerpalne źródło tarcz, łusek, wygrzebywanych z piasku wystrzelonych pocisków - idealna amunicja do procy ;), no i trochę sprzętu, którym można się było pobawić pod nieuwagę wartowników. Echh, to były czasy... Od czasu podstawówki nigdy tam nie byłem - to już będzie prawie 20 lat :shock:

Tyle wspomnień Zacznijmy od podstaw

Obrazek
jatech

Post autor: jatech »

Ostatnio się tam trochę pokręciłem i mogę stwierdzić ze:
* przede wszystkim masa śmieći
* kilka łusek od mausa z II W.ś.
* kilka łusek z myśliwskiej broni powojennej.
Ale może warto jeszcze poszukać :?:
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

To ja dorzucę własną zagadkę w tym temacie. To strzelnica na Messtischblatcie wykonanym według pomiarów z 1915 r.
Obrazek
Na północ od istniejącej strzelnicy zaznaczyłem na czerwono przesiekę leśną. Zarówno to, co widać na mapie, jak i to, co jest w terenie, wskazuje na nie ukończony tor strzelecki. Jest nawet piękny kulochwyt z elementami murowanymi. Teraz pytanie, czy ktoś spotkał się z pomysłem, żeby budować kolejny tor na linii następnego? I po co rozbudowywać już i tak ogromną strzelnicę? Czy przed 1914 r. przewidywano masowe szkolenie rekruta w garnizonie olsztyńskim?
RobiN

Post autor: RobiN »

Widzę ze temat sie skupia na strzelnicy miedzy łyna a droga na Dywity, a olsztyniak pytał o obiekt przy Jagielońskiej (przed mostem na Wadągu, po lewej stronie gdzieś w lesie). Czy tam była strzelnica ?

PS Mnie też to ciekawi
duch

RobiN pisze:Widzę ze temat sie skupia na strzelnicy miedzy łyna a droga na Dywity, a olsztyniak pytał o obiekt przy Jagielońskiej (przed mostem na Wadągu, po lewej stronie gdzieś w lesie).
Ups, lekkie niedopatrzenie :oops:

meickel, możesz gdzieś wrzucić w/w Messtischblatt ? Niestety jedyne co udało mi się znaleźć jest bardzo kiepskiej jakości, a dobrej jakości z okolic Olsztyna mam tylko Grossblatt - a tu z kolei skala mało atrakcyjna.
meickel
Kontakt:

A ja, ze wstydem przyznam, nie orientuję się w nazwach ulic, a patrząc na zdjęcia widzę strzelnicę, o której mówiłem. Tereny po lewej od Jagiellońskiej to dawne pola i lasy, osobiście ich nie znam, na mapie strzelnicy nie widzę.

Duchu, mam okolice Olsztyna na dziewięciu Messtischblattach i jestem w stanie zredukować je do 6 mega sztuka bez utraty jakości. Gdzie mogę wrzucić takie pliki?
duch

meickel pisze:Gdzie mogę wrzucić takie pliki?
Możesz wstawić je na http://www.rapidshare.com/ (serwis akceptuje pliki do 100 MB). Zaznacz serwer "Level(3)" - jest bardzo szybki.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Mówiąc szczerze ta mapka też mi nie pasowała do tego obiektu. Teren jest bardzo ciekawy pod względem ukształtowania --- godny lepszego sprawdzenia :D
duch

Las miejski był kiedyś terenem masowej, mniej lub bardziej zorganizowanej rekreacji mieszkańców. Były tam wyraźnie wytyczone szlaki spacerowe (jeszcze w niektórych miejscach widać cegły stanowiące bruk), miejsca odpoczynku i restauracje, wieża spadochronowa; możliwe, że była też mała strzelnica dla cywilów.
meickel
Kontakt:

Przedpierwszowojenna strzelnica dla cywilów to jest po prawej stronie ul. Wojska Polskiego (nadal czynna).
jatech

Post autor: jatech »

Koledzy chyba nadal nie wiedzą gdzie była strzelnica :)
Z tego co pamiętam była to strzelnica myśliwska (stąd wychodzą te łuski) czynna do lat 60-tych. Obecnie wielkie wysypisko śmieci.
duch

Fakt - nie mam pojęcia, gdzie jest obiekt, o który pytał Olsztyniak. Las między Wojska Polskiego, Jeziorem Długim, oczyszczalnią i Wadągiem znam dosyć dobrze, ale po lesie przy Jagiellońskiej chodziłem mało. Może wrzucicie jakąś mapkę z zaznaczonym tym miejscem, lub chociaż przybliżone koordynaty z GoogleEarth
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Owa strzelnica znajduje się ok 400-500 metrów od ul. Jagiellońskiej. Najlepiej wejść do lasu przed skupem czesci samochodowych przed mostem na Wadągu, prowadzi tamtędy zółty szlak turystyczny, idąc w głąb lasu po lewej stronie jest taka oto spalonka (sa za nia 2 okopy, ale puste :( )

Obrazek

Jezeli stoimy na szlaku i widzimy ten dom, to strzelnica znajduje sie na pólnocny wschod. Tak na oko ze 200m, widac ja z daleka ( nie wiem komu chcialo sie usypywac takie coś :? )

Jezeli nadal nie wiecie gdzie to jest, oto jutro przed szkola przejade sie tam i pobawie w kartografa :D
duch

Dzięki Tworas, punkty odniesienia, które podałeś powinny wystarczyć. Poszukam ich na mapie.
ODPOWIEDZ