Witam serdecznie,
jakiś czas temu jedno polskie radio na swojej stronie opublikowało artykuł o tajemniczym głazie znalezionym w Zachodniopomorskiem. Jest to sporej wielkości kamień z wyrytym napisem "Ev Joh 15.13" (z niemieckiego) oznaczającym Ewangelię Świętego Jana 15.13, czyli cytat z Biblii "Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich". Głaz zawiera także miejsce po tablicy.
W komentarzach pod artykułem znalazłem informacje, że prawdopodobnie jest to kamień nagrobny i że podobnych znalezisk dokonano także na Warmii i Mazurach. Być może ktoś w Państwa wie więcej na temat tych kamieni. Interesuje mnie historia. Na czyich nagrobkach je umieszczano, Niemców, czy Polaków i czego taka osoba musiała dokonać, gdyż jest to jeden z bardziej wymownych cytatów z Biblii.
Serdecznie dziękuję za wszelkie próby pomocy. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam.
Kamień z wyrytym napisem "Ev Joh 15.13"
-
Re: Kamień z wyrytym napisem "Ev Joh 15.13"
Jest to prawdopodobnie pomnik upamiętniający poległych w czasie I wojny światowej. Czy dysponujesz zdjęciem? Jaka to była miejscowość?
-
Re: Kamień z wyrytym napisem "Ev Joh 15.13"
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-t ... Id,2276610" onclick="window.open(this.href);return false;
Odsyłam do artykułu:-) Tam jest zdjęcie owego głazu.
Odsyłam do artykułu:-) Tam jest zdjęcie owego głazu.