Pieczątka do identyfikacji
- Prusak
Pieczątka do identyfikacji
Trafiła mi się taka pieczątka.Może ktoś wie do czego służyła.Wymiary 2 X 3,2 cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pieczątka do identyfikacji
по штату tłumaczenia są w tym przypadku różne dla mnie to według planu, zgodnie z planem
по списку według listy tak chyba będzie właściwie ( zgodnie z listą )
Bъ расходъ według normy ( konkretne zaplanowane zużycie )
НА ЛИСО na osobę , na konkretne nazwisko
Jakaś pieczątka magazynowa , przydziałowa np . na amunicję , ilość sztuk jaka norma zgodnie z listą) na osobę.Pozdrawiam .
по списку według listy tak chyba będzie właściwie ( zgodnie z listą )
Bъ расходъ według normy ( konkretne zaplanowane zużycie )
НА ЛИСО na osobę , na konkretne nazwisko
Jakaś pieczątka magazynowa , przydziałowa np . na amunicję , ilość sztuk jaka norma zgodnie z listą) na osobę.Pozdrawiam .
- Prusak
Dzięki wielkie
. Kilka metrów od tej pieczątki znalazłem carską klamrę( w częściach
) i kilka guzików.Wnioskuje że może być carska?

"по штату" będzie tu chyba znaczyć "według etatu"
Oczywiście carska. Świadczą o tym "znaki twarde", w miejscach gdzie się ich już w obecnej pisowni nie stawia.
Oczywiście carska. Świadczą o tym "znaki twarde", w miejscach gdzie się ich już w obecnej pisowni nie stawia.
по штату
Ciężko znależć twarde tłumaczenie tego słowa, ale według mnie tu nie chodzi o etat , czytając zdania z tym wyrażeniem, bardziej pasuje pod plan, ale ekspertem nie jestem, więc człowiek uczy się cale życie. Pozdrawiam
Ciężko znależć twarde tłumaczenie tego słowa, ale według mnie tu nie chodzi o etat , czytając zdania z tym wyrażeniem, bardziej pasuje pod plan, ale ekspertem nie jestem, więc człowiek uczy się cale życie. Pozdrawiam
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Уставом 1836 г. были внесены некоторые изменения в штат Академии. Увеличивалась на 33000 руб. по сравнению с штатом 1803 г. общая сумма ассигнований на ее нужды. Вновь организованные и реорганизованные к 1830 г. научные учреждения (малая астрономическая обсерватория, физический и минеральный кабинеты, зоологические и зоотомические музеи и лаборатории, Азиатский, Нумизматический, Египетский и Этнографический музеи), соответственно возросшее число необходимых для них научных работников и обслуживающего персонала потребовали значительных средств для их содержания — суммы более чем в четыре раза превышающей сумму по штату 1803 г. В то же время Академии была предоставлена возможность по ее усмотрению использовать отпускавшиеся суммы путем перемещения с одного вида расходов на другой, о чем имелись специальные примечания
Czuli tu będzie też chyba rozumienie по штата jako budżet suma pieniądza
Czuli tu będzie też chyba rozumienie по штата jako budżet suma pieniądza
суммы более чем в четыре раза превышающей сумму по штату 1803 г
Sumy która 4 - krotnie przewyższyła sumę (założenia, planu ) z 1803 roku. Czy tak będzie to jakoś się zazębiać ? . Pozdrawiam
Sumy która 4 - krotnie przewyższyła sumę (założenia, planu ) z 1803 roku. Czy tak będzie to jakoś się zazębiać ? . Pozdrawiam
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Tak widać pieczęć kasowa. Do rozliczeń pewnie żoldu. Tu chyba jako suma wydatków.