Pułtusk poszukiwania meteorytów

Wszystko co związane z eksploracją
piotrkusiu

Pułtusk poszukiwania meteorytów

Post autor: piotrkusiu »

Tak się złożyło, że ostatnie dwa dni spędziłem w Pułtusku. Było trochę czasu więc parę godzin próbowałem szukać. Łąki jeszcze nie skoszone więc tułałem się po jakiś krzakach gdzie nie bardzo było nawet jak machnąć wykrywaczem. Do tego upał i komary.
Dzisiaj pokąsany i spalony słońcem zbierałem się już do domu, aż tu nagle podjeżdża jakiś samochód, otwiera się okno i pada takie zdanie: ostatni raz Pana (Ciebie) tutaj widzę z tym wykrywaczem.
Stoję jak wryty a w głowie różne myśli się kłębią.
Może to jakiś rolnik co mu ktoś dołków nakopał i nie zasypał. Może posiadacz skrawka ziemi na której nie życzy sobie łowców meteorytowych.
Zanim mnie odmurowało jegomość wypalił: jestem policjantem i ostatni raz Pana (Ciebie) tutaj widzę bo będziesz miał kłopoty.
Meteorytów szukam- odparłem- to nie jest zabronione.
"Policjant" na to- nie wiem czego szukasz. Nie masz pozwolenia Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
Coraz bardziej zdumiony ponownie odparłem , że szukam meteorytów i nie potrzebuję pozwolenia WKZ.
Pan "policjant" na to swoje, że jeszcze raz mnie zobaczy to będę miał kłopoty i pojechał.
Stałem tak jeszcze długą chwilę i zastanawiałem się o co biega :szok: :szok: :szok:

Nie wiem jak ktoś mógł wpaść na pomysł, żeby w centrum elipsy największego deszczu meteorytów szukać czegoś innego niż meteorytów. Przecież po to tam jadę i szukanie czegokolwiek innego to strata czasu!

Oczywiście meteorytów mam zamiar szukać dalej :D
Awatar użytkownika
indianin
Kontakt:

Re: Pułtusk poszukiwania meteorytów

Post autor: indianin »

Pisz do konserwatora o pozwolenie :lol:
piotrkusiu

Napisałbym chętnie, ale WKZ nie może mi wydać pozwolenia na poszukiwanie meteorytów tak samo jak nie może mi wydać pozwolenia na kierowanie pojazdami mechanicznymi. To nie działka WKZ.
Meteoryty w Polsce nie są zabytkami więc nie podlegają WKZ. Co więcej- należą do znalazcy :)

Bardziej martwi mnie to, że jak mnie zatrzymają, zabiorą wykrywacz to minie sporo czasu zanim wyjaśni się że NAPRAWDĘ szukam meteorytów (czego pan "policjant" nie mógł pojąć) i w tym czasie nie będę mógł szukać. Stracę ten czas bezpowrotnie bo komuś coś się wydawało.
Awatar użytkownika
indianin
Kontakt:

Post autor: indianin »

Ważne żebyś miał papier dla gliniarza i pozwolenie właściciela gruntu. Papier może być od WZK po to aby się odczepił. Chyba, że to nie był gliniarz w cywilu tylko konkurencja.
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

indianin pisze:Ważne żebyś miał papier dla gliniarza i pozwolenie właściciela gruntu. Papier może być od WZK po to aby się odczepił. Chyba, że to nie był gliniarz w cywilu tylko konkurencja.
To mógł być policjant, który jednocześnie jest "konkurencją"/"eksploratorem"
piotrkusiu

Jedyny papier od WKZ jaki mogę mieć na meteoryty to taki, że nie może mi tego zabronić bo to nie leży w jego kompetencjach.
Kolega, który poszukuje i pisał do WKZ właśnie taką odpowiedź dostał.
ODPOWIEDZ