Moniaki do ID

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
MareckiT

Moniaki do ID

Post autor: MareckiT »

Witam. Proszę o ID monetek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
miniu

Re: Moniaki do ID

Post autor: miniu »

1-szeląg ryski Krystyny
2- szeląg Fryderyka Wilhelma
Awatar użytkownika
yuan-feng

Post autor: yuan-feng »

Trzecia moneta to sang pyong tong bo odlewana w latach 1633-1891 w Korei za czasów dynastii Yi (Choseon). Stan jej niestety nie pozwala mi określić mennicy i nie mogę jej dokładniej wydatować. Mennic, które produkowały sang pyong tong bo było sporo, bo aż 50.

Wyszła z ziemi? Jeśli tak, to jest to pierwszy znany mi Koreańczyk z naszej ziemi. Mój post na blogu o znaleziskach monet keszowych z ziem Polski już jest mocno zdezaktualizowany (Znaleziska monet keszowych z terenów Polski - aktualizacja). Mimo wszystko zapraszam do lektury. Pracuję nad aktualizacją.
Awatar użytkownika
MareckiT

Post autor: MareckiT »

Dzięki Panowie za ID :guru: , moneta keszowa - wydobyta z ziemi olsztyńskiej. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
yuan-feng

Dzięki za informację! Zatem mamy w Polsce komplet znalezisk monet keszowych. Około 93% znalezionych keszówek w polskiej ziemi to monety chińskie. Pozostałe 7% to keszówki japońskie, wietnamskie i dopełniająca komplet koreańska.
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Yuan-feng powiedz jeśli możesz przy jakiej to okazji tak często one występują na naszych terenach?
Awatar użytkownika
yuan-feng

Przytłaczającą większość tych monet znajduje się na terenach byłego zaboru pruskiego. Dotarły one tam za sprawą niemieckiej kolonii w Chinach tj. Kiautschou z portem Tsingtao. Dużą ilość tych monet przywieźli ze sobą też żołnierze niemieccy, którzy tłumili powstanie bokserów (1899-1901) w północno-wschodnich Chinach. Ten, fakt ma potwierdzenie w niemieckiej literaturze (dowiedziałem się o tym od profesora Wernera Burgera z Uniwersytetu w Tybindze - gość zjadł zęby na monetach keszowych, bada je od lat 60-tych).

Jeśli chodzi o pozostałe zabory to: w rosyjskim znajduje się około 10 razy mniej tych monet, niż w pruskim, a z zaboru austriackiego nie znam ani jednego znaleziska. Jeśli chodzi o zabór rosyjski, to monety te pojawiły się zapewne za sprawą rekrutów z naszych ziem, którzy odbywali służbę w carskim wojsku na Dalekim Wschodzie.

Keszówki przywożone były najczęściej jako tanie pamiątki. Niewykluczone, że były także niewydaną resztą, która została w kieszeni.

Na koniec dodam jeszcze, że keszówki miały charakter pieniądza międzynarodowego na Dalekim Wschodzie. Rynki pieniężne Chin, Korei, Japonii i Wietnamu przenikały się wzajemnie. W Chinach na przełomie XIX i XX wieku nietrudno było wyłapać z obiegu monety wietnamskie, koreańskie i japońskie. Nasze znaleziska tych monet należy łączyć raczej z Chinami, niż bezpośrednim importem z tych trzech krajów.
Awatar użytkownika
dzawacha

Post autor: dzawacha »

Bardzo interesujące :P
Awatar użytkownika
GILGIN

Post autor: GILGIN »

Dołączam się do podziękowań, krótka i treściwa informacja.
Moje trafienia monet keszowych to kilka sztuk z okolic Torunia i jedna z Urszulewa
Awatar użytkownika
yuan-feng

GILGIN, czy mógłbyś zrobić ich fotkę i wstawić na forum?
Zidentyfikowałbym i dorzucił do odnotowanych znalezisk.
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Yuan-feng pięknie ,żeby każdy w forowiczów tak odpowiadał na zadane pytanie. Dziękuję. :guru: Ja niestety nie znalazłem ani jednej monety keszowej.
Awatar użytkownika
yuan-feng

Nie ma sprawy i zawsze do usług. Cieszę się, że mogę się tutaj przydać!
Awatar użytkownika
ela0205

Post autor: ela0205 »

Wielki ukłon za wiedzę i dzielenie się nią :guru:
Awatar użytkownika
alek1905

Post autor: alek1905 »

potwierdzam, i sądzę, że to doskonała i wyczerpująca odpowiedź na temat monety.
Awatar użytkownika
yuan-feng

Cieszę się, że mogę pomóc i przy okazji spopularyzować ten temat. Zauważyłem, że keszówki z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród zbieraczy. Taka znajdka z naszej ziemi może być początkiem kolekcji. Fajne jest też to, że wiele tych monet jest bardzo tanich na rynku. Okazy sprzed 1000-2000 lat często kosztują zaledwie kilka złotych. Spowodowane jest to tym, iż możliwości chińskiego mennictwa już u zarania monet keszowych były bardzo duże. W XI wieku mennictwo chińskie przeżyło swój złoty wiek. W pewnym okresie produkowano 5-6 miliardów monet rocznie. I dziś znajduje się takie skarby jak ten --> 4 tony monet odkryto w Suzhow, choć nie jest to rekord.
ODPOWIEDZ