Wysokość 11 cm. Wykonany prawdopodobnie z mosiądzu.
Proszę o id.
Krzyż prawosławny
Krzyż prawosławny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- syriusz13
Re: Krzyż prawosławny
Przepiękny.
Gatuluję, piękny!!!
-
Gratulacje, przepiękny. Przytoczę Ci identyfikację poczynioną kiedyś przez Kolegę siedzącego w temacie carszczyzny: "Nie jest to krzyż popa jak niektórzy sądzą ani kapelana wojskowego (nie wiem czy takie określenie pasuje do duchownych prawosławnych w Rosji carskiej). Wg. mnie pełni rolę modlitewnika i jest odpowiednikiem ikon podróżnych. Kiedyś walczyłem z tekstem modlitwy z rewersu takich krzyży ale niedoróbki w wykrawaniu liter mnie pokonały"
Co ciekawe na Twoim, podobnie jak na moim, modlitwa jest niedokończona...brakuje więcej niż połowy ale to tylko dodaje smaczku.
Bardzo ładny stan. Z ziemi? Bez wątpienia pozostałość po carskich wojakach. Wszak w Prusach Wschodnich żołnierze rosyjscy (nie "radzieccy") byli tylko przy jednej okazji - w sierpniu 1914 roku.
Co ciekawe na Twoim, podobnie jak na moim, modlitwa jest niedokończona...brakuje więcej niż połowy ale to tylko dodaje smaczku.
Bardzo ładny stan. Z ziemi? Bez wątpienia pozostałość po carskich wojakach. Wszak w Prusach Wschodnich żołnierze rosyjscy (nie "radzieccy") byli tylko przy jednej okazji - w sierpniu 1914 roku.
- korvettenkapitan
- Kontakt:
Krzyż prawosławny z początku XX wieku z przedstawieniem Trójcy świętej.
Dziękuję Panowie.