Cekin (srebrna ozdoba)
-
Cekin (srebrna ozdoba)
wpadło mi w rączki coś takiego czy to moneta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Re: chyba moneta ??
wymiar 17 mm waga 0,36 g
-
a tu druga strona
-
a maż może jakieś informacje co do datowania tego cekina.
Robi się ciekawie - też "takie coś" znalazłem (sorry za jakość fotki).
Warto określić gdzie były znalezione, z jakiego materiału, i gdybać do czego służyły.
Moja naszywka (wyciągnąłem ją teraz dopiero z archiwum X) wyszła w okolicy Morąga, materiał - wydaje mi się, że to srebro. Dziurki świadczą o tym, że były to raczej elementy aplikacji do naszywania. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ....
P.S. Moderatora proszę o zmianę tytułu np. na - Cekin, naszywka srebrna.
Warto określić gdzie były znalezione, z jakiego materiału, i gdybać do czego służyły.
Moja naszywka (wyciągnąłem ją teraz dopiero z archiwum X) wyszła w okolicy Morąga, materiał - wydaje mi się, że to srebro. Dziurki świadczą o tym, że były to raczej elementy aplikacji do naszywania. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ....
P.S. Moderatora proszę o zmianę tytułu np. na - Cekin, naszywka srebrna.
Re: Cekin (srebrna ozdoba)
Temat ciekawy na moje oko przedstawione przez was elementy stanowią ozdoby stroju. Datowanie średniowiecze, na podparcie swojej hipotezy przedstawię inną lecz podobnie wykonaną ozdobę z niewielkiego gródka spalonego w XV-XVI w.
- syriusz13
Powiem więcej ,przyjmuje się że to są cekiny do szat damskich. Kilkanaście takich znaleziono w badaniach archeologicznych w Wartbergu. Datowanie to nawet połowa XIV w.
Tylko teraz pytanie czy wasze to srebro? Kozioll jak możesz zrób zdjęcie od góry.
Tylko teraz pytanie czy wasze to srebro? Kozioll jak możesz zrób zdjęcie od góry.
-
właśnie co do materiału to sam się zastanawiam na moim cekinie daje się zauważyć miejscami żółty kolor jak by był pozłacany. Może ktoś ma sposób jak sprawdzić czy to srebro bo ja do swojego magnez przykładałem i nie chwyta ??