Medalik św. Dominika do id.

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
Domenik

Medalik św. Dominika do id.

Post autor: Domenik »

świeżo przywieziony:

Obrazek

Obrazek

Proszę o id
Awatar użytkownika
Szara Sowa

re

Post autor: Szara Sowa »

A skąd? św. Dominik i MB Różańcowa, jeśli to aluminium to początek XX w., mosiężne mogą być do 50 lat starsze, czy jest jakaś sygnatura?
Awatar użytkownika
Hanzo

Post autor: Hanzo »

Na pewno św. Dominik ;)
Awatar użytkownika
Domenik

Post autor: Domenik »

Sygnatur żadnych nie widziałem, bo straszny stan. Wykonany z aluminium - tak wygląda.
Narazie moczy się w oliwce.

Jak tylko będę mógł, postaram się wrzucić lepsze foty.
weje

Post autor: weje »

szkoda oliwki :lol:
Awatar użytkownika
Szara Sowa

re

Nie ma sensu aluminiaka kłaśc do oliwki. Wyjmij, umyj w płynie do naczyń i zrób roztwór sody albo lepiej proszku do pieczenia 2 łyżeczki na pól szklanki wody. Pomocz ze dwa dni, a potem szczoteczką do zebów. Ewentualnie można powtórzyć zabieg, nie zniszczysz medalika, a usuniesz tyle brudu ile się da.
marti

Re: re

Post autor: marti »

Szara Sowa pisze:.... zrób roztwór sody albo lepiej proszku do pieczenia 2 łyżeczki na pól szklanki wody. ...
Proszku do pieczenia?????.....pierwsze czytam!, proszek do pieczenia ma jakieś właściwosci czyszczące aluminium? ....w takim razie poczyszcze aluminiowe monetki.
Awatar użytkownika
Szara Sowa

re

Tego sposobu nauczyła mnie babcia, kiedyś w użyciu były garrnki aluminiowe, jak się przypaliło ziemniaki, to babcia wsypywała proszek do pieczenia, dolewała niewielką ilość wody i po kilku godzinach można było umyć garnek do czysta.
rokers87

Post autor: rokers87 »

Nie zaprzeczam, sposób bardzo dobry. Jednakze nieco się zawiodłem na jednej rzeczy. Oczyściłem tą metodą guziczki WH i po całym zabiegu za bardzo się świecą. Straciły nieco ze swojego uroku :|
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Chyba żartujesz, czyściłam ta metodą setki razy, ale żeby doczyściło do połysku ! Co to to nie, raczej smaruję oliwką żeby się pozbyć zmatowienia.
rokers87

Post autor: rokers87 »

Mówię poważnie, przy najbliższej okazji postaram się wrzucić zdjęcia. W gruncie rzeczy, guziki nie były jakoś niesamowicie brudne, jednakże chciałem doczyścić bicia znajdujące się na rewersie i efekt był taki jak napisałem w poprzednim moim poście.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ