Jako, że do tej pory żelaza nie kopałem to ten zakres był dla mnie bez znaczenia. Teraz szukam czegoś niedrogiego (ok. 2 tyś zł) z rozbudowanym ID żelaza. Do głowy przychodzi mi jedynie nowy Rutus Argo i używany Whites XLT lub DFX. Czy coś jeszcze znajdę w podobnym przedziale cenowym?
Zależy mi na:
- pracy dynamicznej
- szerokim ID żelaza
- dobrej, stabilnej identyfikacji
- o ile to możliwe identyfikacji wielkościowej (chociażby pominięcie małych kawałków zardzewiałych gwoździ itp)
- przyzwoitym zasięgu
Wykrywacz z rozbudowaną identyfikacją żelaza - jaki?
-
Re: Wykrywacz z rozbudowaną identyfikacją żelaza - jaki?
Cześć, nie wiem co masz na dokładnie myśli pisząc "szerokie ID żelaza", bo jeżeli chodzi o rozbudowane id tonowe w zakresie żelaza to chyba takiego amatorskiego wykrywacza nie znajdziesz; natomiast id numeryczne w tym zakresie powinieneś mieć w większości wykrywaczy z trybem allmetall.
Ze swojej strony mogę polecić pod rozwagę Fishera Coinstrike, który kurzy sie u mnie w szafie. Ma tryb all metal z id numerycznym (także w zakresie żelaza) oraz tryb disc, w którym możesz disc ustawić tak jakbyś miał allmetal, czyli w pełnym zakresie metali. Ma id tonowe, na żelazo tylko jeden dźwięk, niestety. Za to rozpiętość id numerycznego to od -99 (w zakresie żelaza) do +99 (w zakresie kolorku). Oczywiście dynamik. Co do zasięgów to górna półka.W zestawie 2 cewki: 10,5 i 8 cala. Sprzęt prawie nowy, praktycznie nie był używany, bo ma pewien felerek, a mianowicie uwielbia ciągnąć zardzewiałe żelazo z powodu niedopracowanej dyskryminacji. Reasumując, do złomu może się nadawać.
Poniżej instrukcja w ang.
http://stevespages.com/pdf/fisher_coinstrike.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdr
ps. Z innych wykrywek to mzd do wskazanych zadań najbardziej nadawałyby sie stare whitesy serii 5900 lub 6000.
Ze swojej strony mogę polecić pod rozwagę Fishera Coinstrike, który kurzy sie u mnie w szafie. Ma tryb all metal z id numerycznym (także w zakresie żelaza) oraz tryb disc, w którym możesz disc ustawić tak jakbyś miał allmetal, czyli w pełnym zakresie metali. Ma id tonowe, na żelazo tylko jeden dźwięk, niestety. Za to rozpiętość id numerycznego to od -99 (w zakresie żelaza) do +99 (w zakresie kolorku). Oczywiście dynamik. Co do zasięgów to górna półka.W zestawie 2 cewki: 10,5 i 8 cala. Sprzęt prawie nowy, praktycznie nie był używany, bo ma pewien felerek, a mianowicie uwielbia ciągnąć zardzewiałe żelazo z powodu niedopracowanej dyskryminacji. Reasumując, do złomu może się nadawać.
Poniżej instrukcja w ang.
http://stevespages.com/pdf/fisher_coinstrike.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdr
ps. Z innych wykrywek to mzd do wskazanych zadań najbardziej nadawałyby sie stare whitesy serii 5900 lub 6000.
-
Re: Wykrywacz z rozbudowaną identyfikacją żelaza - jaki?
Przydałoby się ID żelaza w zakresie dźwięku i wskazań. Wiem, że ciężko. Z tych które brałem pod uwagę zdecydowanie wygrywa ARGO (cena, gwarancja) - 5 dźwięków/stopni na żelazo i tyleż punktów dyskryminacji niestety co 18 pkt. Wielki minus jak dla mnie to malutkie cyfry ID i to najbardziej boli bo musi mi wystarczyć jeden rzut okiem z marszu i muszę widzieć co tam się wyświetla.
Ten Fisher wygląda ciekawie. Duże cyfry wskazań ID i ta duża cewka 10,5" (to koncentryk z podłużną cewką wewnętrzną czy DD ?) Gdybyś chciał go sprzedać to podaj cenę na PW.
Ten Fisher wygląda ciekawie. Duże cyfry wskazań ID i ta duża cewka 10,5" (to koncentryk z podłużną cewką wewnętrzną czy DD ?) Gdybyś chciał go sprzedać to podaj cenę na PW.