Podziemia w okolicach pl. Rosvelta w Olsztynie

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
flenders

Podziemia w okolicach pl. Rosvelta w Olsztynie

Post autor: flenders »

Witam wszystkich po przerwie!
Wieść gminna niesie, że gdzieś w okolicach w/w placu znajdują się dość obszerne schrony. Jedno z wejść do tego systemu bunkrów znajduje się podobno przy ul. Knosały tam gdzie było umocnione stanowisko wartowinicze.
Ile w tym prawdy, może ktoś coś wie wiecej.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

też o tym słyszałem. Podczas budowy McDonalda i przebudowy ulic podobno ten schron mocno przeszkadzał
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Pierwszy raz slysze o takich schronach.. To ci ciekawostka! Trzeba by zaineresowac sie tematem troche bardziej. Mam tylko nadzieje nie chodzi o te pod ratusza. Az sie popytam.
rubaszny85

Post autor: rubaszny85 »

Schrony na 100% były na terenie dzisiejszej rozbudowy centrum handlowego Alfa. Pracowałem 3 lata temu przy budowie sieci elektrycznej Alfy i wraz z kolegą odkopaliśmy jeden z włazów do schronu. Oczywiście przyszedł "kierownik" i kazał wszystko zakopać. A ile kryła ziemia dookoła nieistniejącej kamienicy...Pełno porcelany, monet, nawet rewolwer się znalazł. Ale teraz można już pogdybać, bo wszystko wykopali i pewnie wywalili...
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

To teraz ciekawe gdzie wywieźli ziemię spod Alfy?
Awatar użytkownika
zoz

Własnie chcialem o to samo zapytac.. Np jak budowali HB na Jarotach to ziemie wywozili do Starego Olsztyna. Na dzien dzisiejszy wyszly tam dwa bagnety w stanie destrukt
rubaszny85

Post autor: rubaszny85 »

Przypomniało mi się coś jeszcze - jakiś robotnik przy wykopach pod parkingi podziemne w starej" Alfie natrafił na skrzynię pełną porcelany - od ręki sprzedał jakiemuś kolekcjonerowi za kilka tysięcy. Info w miarę wiarygodne.
Awatar użytkownika
flenders

bardzo ciekawe wasze relacje... widzę że temat głębszy niż ten dół pod nowe skrzydło Alfy. Mam pytanie. Gdzie dokładnie znajduje się ta hałda spod HB. Stary Olsztyn to już wiem, a gdzie dokładniej?? hm
Awatar użytkownika
zoz

ul. Wilczynskiego vi za vi poczatku ul.Hanowskiego. Osiedle Jaroty miasto Olsztyn. Dokladnie nazywa sie Centrum Handlowe HB. Wywieziona ziemia jest w bylym PGR w miejscowosci Stary Olsztyn.
piniu

Post autor: piniu »

moj wujek w latach 60-tych służył w olsztynie opowiadal mi o schronach i magazynach,w jednym z nich podobno calkiem sporym byly same flaszki 0,25 wodki.probowalem sie dowiedziec w ktorym miejscu to bylo,ale wujaszek pamieta tylko ze w centrum.
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

Dla tego ,, ALFA '' tak nierówno osiada , może nie widać tego na pierwszy rzut oka ( prace są prowadzone w nocy ) , szczeliny jakie tam powstają lepiej nie gadać , cud że stoi , dopatrywać się faktu podziemi można nawet w dwóch budynkach sąsiadującymi z ALFą
Awatar użytkownika
flenders

Odbiegliśmy od tematu trochę

Wróćmy jednak do tych schronów pod McDonaldem i okolicą. Wejście jest podobno tam gdzie było to stanowisko wartownicze. Oglądałem to miejsce i widzę, że bez kilofa sie nie uda.
RobiN

Post autor: RobiN »

zapewne chodzi o schron przeciwlotniczy dla ludności cywilnej, zamknięty w latach 49 - 50, "przykryty" skwerem u zbiegu ulic Knosały i Szrajbera,
Awatar użytkownika
zoz

Moze posiada ktos jakies stare ziecie albo jakis link z fotka?
karolina

Post autor: karolina »

Panowie,czy to byly schrony pod Alfą?,od 46 byla tam fabryka zapałek,która w latach póżniejszych została przeniesiona do Sianowa,pod fabryką były ogromne piwnice a w budynku który stał obok szubienic miesciła się dyrekcja owej fabryki(moja Mama pracowała w tej fabryce od pocztku jej powstania).
ODPOWIEDZ