monety do identyfikacji
Re: Jaka to monetka ?
Wygląda mi to na żeton. Czy dobrze myślę ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Nietajenko
To jest liczman (żeton) norymberski Ludwiga Christiana Lauera z połowy dziewiętnastego wieku. Kolego, przy tak czytelnych fantach wpisz po prostu legendę otokową w wyszukiwarkę. Ja tak zrobiłem i zajęło mi to kilka sekund.
A ta moneta? Domniemywam, że to szeląg Zygmunta III Wazy, ale nie znalazłem takiego zestawu (awers i rewers). Czy to sreberko ? A przy okazji może ktoś z kolegów rozszyfruje wcześniej wystawione monety chińskie. 

Dobrze czytasz jest to szeląg koronny Zygmunta III Wazy z 1613 r wybity w mennicy bydgoskiej bez R srebro (bilonowe)
Jak zwykle podziękował.
Takie dwa sreberka wyszły. Czy prawidłowo rozpoznaję? Pierwsza - szeląg lenny Jerzy Wilhelm 1629r. Druga - trojak Fryderyk Wilhelm 1716r.
Bardzo dobrze 

Czy to trojak Fryderyka Wielkiego rocznik 1763 ?
- Nietajenko
To są 3 krajcary Fryderyka II Wielkiego z 1763r. bite dla Prus Południowych w mennicy we Wrocławiu
Dzięki !!!
Re: monety do identyfikacji
A ja dodam jeszcze identyfikację dwóch monet keszowych z poprzedniej strony.
Pierwsza moneta to qian long tong bao odlewana w latach 1736-1795 za panowania cesarza Gaozonga. Pochodzi z mennicy w Hangzhou w prowincji Zhejiang.
Druga to dao guang tong bao odlewana za panowania cesarza Xuanzonga (1821-1850). Pochodzi z mennicy w Baoding w prownicji Zhili, była tam odlewana w latach 1824-1830.
Zarówno cesarz Gaozong, jak i Xuanzong pochodzili z tej samej dynastii tj. Qing. W sumie Gaozong był dziadkiem Xuanzonga.
Czy są to znajdki z ziemi Warmii i Mazur? Pytam, żeby się upewnić, bo szukam informacji o znaleziskach monet keszowych z polskiej ziemi. Z góry dzięki za informację.
Pozdrawiam
Pierwsza moneta to qian long tong bao odlewana w latach 1736-1795 za panowania cesarza Gaozonga. Pochodzi z mennicy w Hangzhou w prowincji Zhejiang.
Druga to dao guang tong bao odlewana za panowania cesarza Xuanzonga (1821-1850). Pochodzi z mennicy w Baoding w prownicji Zhili, była tam odlewana w latach 1824-1830.
Zarówno cesarz Gaozong, jak i Xuanzong pochodzili z tej samej dynastii tj. Qing. W sumie Gaozong był dziadkiem Xuanzonga.
Czy są to znajdki z ziemi Warmii i Mazur? Pytam, żeby się upewnić, bo szukam informacji o znaleziskach monet keszowych z polskiej ziemi. Z góry dzięki za informację.
Pozdrawiam

Dzięki za informacje! W ten sposób mój najnowszy post poświęcony polskim znaleziskom monet keszowych się zdezaktualizował.
Pozbieram informacje jeszcze i napiszę za jakiś czas kolejną aktualizację. Jeszcze raz dzięki!

Znaleziona na terenie Płakowic (Lwówek Śl.). Zidentyfikowana jako: ŚREDNIOWIECZE - ŚLĄSK - Księstwo Ziębickie - Henryk Bernard i Bolko II 1301-1326, kwartnik, ok.1314 r., Lwówek, Aw: Głowa na wprost, rozetki w otoku, Rw: Bawarska tarcza herbowa i napis - CLIPEVS BAVARIE, srebro 1.24 g,Fbg. 212
Piękny numizmat. Gratuluję trafienia