topór bojowy ?ID
topór bojowy ?ID
Jak w temacie Id ,poprosze o wydatowanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Re: topór bojowy ?ID
piękny pewnie XII-XIII wiek
Dzień dobry,
toporek najprawdopodobniej X-XI w., grupa 20B wg. katalogu zbiorów z Lednicy (tam datowany dokładniej od 2 poł. X w. do połowy XI, ale to kwestia specyfiki kolekcji).
pozdrawiam
Kacper
toporek najprawdopodobniej X-XI w., grupa 20B wg. katalogu zbiorów z Lednicy (tam datowany dokładniej od 2 poł. X w. do połowy XI, ale to kwestia specyfiki kolekcji).
pozdrawiam
Kacper
Podziekował panowie za Id jesli tylko mi czas pozwoli podrzucę do muzeum no chyba ze macie takich dziesiatki ? 

Dzień dobry,
parafrazując: toporów ci u nas dostatek, ale i te przyjmiemy jako zapowiedź przyszłego zwycięstwa...
a na poważnie jest to pierwszy topór o tej formie w naszej kolekcji i nie jestem pewien czy nie pierwszy po wojnie z Prus Wschodnich. Nie jest to jakaś ekstremalnie rzadka forma jako taka, ale u nas najwyraźniej nie cieszyła się popularnością.
Pozdrawiam i zapraszam,
Kacper
parafrazując: toporów ci u nas dostatek, ale i te przyjmiemy jako zapowiedź przyszłego zwycięstwa...
a na poważnie jest to pierwszy topór o tej formie w naszej kolekcji i nie jestem pewien czy nie pierwszy po wojnie z Prus Wschodnich. Nie jest to jakaś ekstremalnie rzadka forma jako taka, ale u nas najwyraźniej nie cieszyła się popularnością.
Pozdrawiam i zapraszam,
Kacper
Jest wyszczerbiony na 100% ale stan zachowania jest zadziwiajaco dobry naostrzyc i mozna ciachac dalej:) Niejedna siekiere czy młotek kopnelem w gorszym stanie