Srebrna rybka
- zegar71
Srebrna rybka
Ozdoba jest wykonana ręcznie, widoczne są ślady rylca .Waga tego to 3,88gr wymiary 3cm na 2,7cm grubość nie jednolita 1,5-1,8 mm.Czy jest to współczesny wyrób? .Podarowany fant acz ciekawy.Dodam że na skraju po długości tej ozdoby,jest widoczny brak dalszych elementów ,być może mocowań .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: Srebrna rybka
Cześć!!!
Od kiedy znalezioną podczas prac archeo w Grążawach część bransolety bałtyjskiej zidentyfikowałem jako "sztukę okopową" już się nie wygłupiam z pochopnymi ocenami. Jednak litery mogą wskazywać, że to współczesny wyrób.
Twój detal ma takie same kółka jak owa bransoleta
.
Pozdrawiam!!!
Od kiedy znalezioną podczas prac archeo w Grążawach część bransolety bałtyjskiej zidentyfikowałem jako "sztukę okopową" już się nie wygłupiam z pochopnymi ocenami. Jednak litery mogą wskazywać, że to współczesny wyrób.
Twój detal ma takie same kółka jak owa bransoleta

Pozdrawiam!!!
To tzw "Krzyż Sahary", wygląda na pamiątkę z Nigerii
Tu bardziej wyrafinowane podobne zawieszki

Tu bardziej wyrafinowane podobne zawieszki

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- zegar71
Sepp i Blacek Dzięki serdeczne za pomoc w identyfikacji.Jak będę w Olsztynie poproszę o jej sprawdzenie w archeo. Początkowo jak ją otrzymałem miałem podejrzenia że może jakoś dziwnym sposobem tej"rybce" ktoś pomógł wypłynąć z jednych z pobliskich byłych badań archeologicznych.Z Nigerii

Może Kamerun? Bo był kolonią niemiecką 

- zegar71
Tajemnica częściowo wyjaśniona , sąsiad jest mało gadatliwy i ciężko go spotkać ,do sedna tato tegoż sąsiada służył w wermachcie ściślej w tod i jakiś czas spędził w Afryce, tak oto trafił ten amulet na Mazury.Po wojnie i odsiadce w więzieniach w ZSRR,państwo niemieckie odmówiło ich- całej rodziny przyjęcia jako byłych obywateli Niemiec,więc zostali na starym miejscu zamieszkania z przed wojny to Iława .Ciekawe że państwo niemiecki nigdy nie uznało jego wysługi w wojsku,i w ogóle nie chcieli ich uznać jako swoich obywateli .