Lornetka BPC Tento 10x50

O wszystkim i o niczym
Pawel250

Lornetka BPC Tento 10x50

Post autor: Pawel250 »

Witam wszystkich poszukiwaczy i miłośników otaczającej nas przyrody. Krocząc ostatnio po przygranicznej łące, ujrzałem z daleka dwa krążące bieliki ( w sumie.. ostatnimi czasy coraz częściej je widuje). Pierwsze co pomyślałem- piękny widok. Druga myśl- dlaczego jak dotąd nie zabierałem ze sobą lornetki... Ano tak... nie mam lornetki.
W końcu nadszedł czas się w takową zaopatrzeć.
Zdaję sobie sprawę, że dobra patrzałka kosztuje tyle co dobry wykrywacz, ale... aż tak wymagający nie jestem. Postanowiłem przeznaczyć na nią 200zł. Tu pojawia się pytanie do Was, może ktoś posiada starą, Ruską BPC Tento 10x50 i mógłby mi coś o niej powiedzieć? Wydaje mi się, że lepiej wydać niecałe dwie stówki na solidną ruską robotę niż jakiekolwiek inne pieniądze na chiński bubel. A może polecicie mi w tej cenie coś innego? Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
GILGIN

Re: Lornetka BPC Tento 10x50

Post autor: GILGIN »

200zł to nie takie wielkie pieniądze, ale zanim je wydasz rozważ kilka kwestii.
Po pierwsze do jakiej obserwacji wykorzystasz lornetkę przyjmuje się iż do obserwacji z wolnej ręki krotność powiększenia nie powinna przekraczać 12x (optymalne powiększenie 10x)
Kolejna ważny parametr to źrenica wejściowa która podzielona przez powiększenie daje nam bardzo ważny parametr czyli źrenicę wyjściową (jest to krążek światła wytwarzany tuż za okularem wpadający do ludzkiego oka, to tak pokrótce) jak wiemy wielkość źrenicy ludzkiego oka uzależniona jest od ilości światła im go więcej tym mniejsza źrenica. Tu znów wartość 5mm to taki optymalny wymiar i na dzień i na świt, zmierzch. Mam nadzieję iż piszę dostatecznie jasno. Idąc dalej dochodzimy do jakości wykonania zarówno soczewek jak i pryzmatów układu odwracającego. Lornetka o której piszesz to produkcja lat 70 może i solidnie wykonana ale to już babcia a wiemy że szkło również się starzeje. Obecnie technologia wykonania stoi na wyższym poziomie (nie licząc chińskiego badziewia) i lornetek z tzw szkłami rubinowymi (czerwonawy odcień) te są jeszcze gorsze. Bardzo dobrą lornetkę z optymalnymi parametrami możesz wybrać zaglądając w poniższy link, i co ważne nowy sprzęt z kilkuletnią gwarancją. Pozdrawiam
Ps. w razie innych pytań w tym temacie pisz pw
http://www.optyczne.pl/ranking_optyczne ... 10x50.html" onclick="window.open(this.href);return false;
13wojtek13

Post autor: 13wojtek13 »

Dobrze sobie założyłeś 10/50 produkcja USSR .Szukaj nie zniszczonej i będziesz zadowolony.Przerobiłem kilkanaście sztuk i zawsze wracałem do starej ruskiej 10/50.Były te nowinki za 800 i więcej ....wszystko to przerost formy nad treścią.50 to światło ,dla myśliwych i nocnych marków trzeba więcej ,powiększenia ponad 10 z wolnej reki nie polecam chyba że statyw.Rusek troszkę warzy ale prawdziwe szkło a nie jakieś plastiki ...syntetyki itp.
Pawel250

Post autor: Pawel250 »

Dziękuję za odpowiedzi. Kolega pożyczył mi dziś taką rusałkę i odczucia są jak najbardziej przyjemne. Popróbuję w tygodniu z innymi, nowszymi modelami i zobaczymy... co zobaczymy :-)
ODPOWIEDZ