Częstochowa 18-20 lipca 2008

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Jaksa
Kontakt:

Częstochowa 18-20 lipca 2008

Post autor: Jaksa »

W dniach 18 – 20 lipca 2008 r. w Częstochowie organizowany jest po raz pierwszy, ale nie ostatni, „Piknik Wojsk Napoleońskich'.

W piątek 18 lipca urządzane jest obozowisko, a w sąsiedztwie obozowiska inscenizatorów będzie pokaz ogni na tle melodii z epoki (Rok1812, Marsylianka, Mazurek Dąbrowskiego).

W sobotę 19 lipca zajęcia w pododdziałach i wizyta Szkotów, a od 16.00 – 19.00 na pl. Biegańskiego i błoniach pod Jasną Górą inscenizacja nawiązująca do historycznego zdarzenia – napad na transport dzieł sztuki wiezionych z Jasnej Góry do twierdzy Koźle.

W niedzielę 20 lipca wręczenie orderów, strawa duchowa na Jasnej Górze i wizyta w dobrach gen. Wincentego Krasińskiego w Złotym Potoku (25 km od Częstochowy) – dla chętnych i zakończenie biwaku.

Wojska będą stacjonowały przy Promenadzie Czesława Niemena w dzielnicy „Północ'.

Organizator zaprasza inscenizatorów epoki napoleońskiej do udziału w widowisku – 'zapewniamy dobrą zabawę, produkty do kotła, proch i tradycyjny żołd – konieczne własne namioty i sprzęt biwakowy.'

Zgłoszenia, kto pierwszy ten lepszy, można kierować na adres andrzej@bossowski.pl.

Od 7 lipca będą wysyłane potwierdzenia.

Organizatorem imprezy jest Częstochowska Organizacja Turystyczna przy współpracy z Urzędem Miasta i Stowarzyszeniem „Twierdza Częstochowa'.

Organizator zaprasza również widzów zainteresowanych żywymi lekcjami historii.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

W tej chwili nie znam jeszcze terminu swoich egzaminów latem, toteż na razie muszę zawiesić moją odpowiedź. Myślę, że to kwestia do 30 VI.
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

a ja z pewną dozą nieśmiałości ale jestem na tak zwlaszcza że to czas mojego planowego urlopu
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

przypominam że 1-3 sierpnia śląsk
RobiN

Post autor: RobiN »

Wybieracie sie do Nysy ?!?

pozdrawiam ze śląska
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

ja chętnie tylo z transportem trzeba wycenić ile by bus kosztował

my i może by się ostóda podpieła warto zapytać
Awatar użytkownika
Adek

!! LUDZIE !! do czwartki trzeba się zdeklarować co do wyjazdu do częstochowy bo jest możliwe że uda się nasz wyjazd zakwalifikować jako wyjazd grupowy ale co za tym idzie trzeba zgłoszenie dla PKP podać tydzień przed więc prosze o powarzne podejście do tego i jak najszybsze deklaracje dzięki z gory
srebrny_lis

Ja jestem zdecydowany jechać. Wyznaczcie termin i miejsce ewentualnego zebranka w tych sprawach. Mnie odpowiada każdy z wyjątkiem wtorku 8 VII.
srebrny_lis

Korekta: wtorek 8 VII też "mogie"! Forma zorganizowana mi odpowiada.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

(dzik + maleństwo )2 osoby
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

mamy jakąś odpowiedź od P Bossowskiego?
srebrny_lis

Za chwilę wyślę mu (tj. A. Bossowskiemu) aktualną liczbę naszych na wyjazd: 15 osób, w tym 9 żołnierzy w mundurach (7 dorosłych i 2 młodych). Oni piszą o własnych namiotach, ale ja jeszcze zapytam o możność otrzymania materiałów na szałasy lub namiotów strażacko-wojskowych.
Awatar użytkownika
Adek

wedle moich obliczeń będzie nas 17 ale może będzie więcej bo Krzysiu ma się zadeklarowac
na dzień dzisiejszy jest 7 muszkieterow 3 funkcyjnych i markietanki i ich potomstwo

we czwartek około 18 zebranko zainteresowanych wyjazdem ( lub konkretna deklaracja może być telefoniczna )miejsce spotkania do uzgodnienia albo LDK ( chyba nas nie wyrzucą ) albo undergrund
Ostatnio zmieniony 08 lip 2008, 17:55 przez Adek, łącznie zmieniany 1 raz.
srebrny_lis

"Bosso" już o nas wie (wersja 15 osób, ale nie szkodzi), przysłał maila przed chwilą. Dziwi się i żałuje, że nie bierzemy busika, bo "mają ciekawy program już w piątek o 22.00". Wyjaśniłem mu, dlaczego PKP i sobota rano (koszty i praca niektórych). Ma napisać więcej za jakiś krótki czas, bo "w tej chwili ma coś pilnego". Dziku ma wrzucić na "foruma" termin spotkania (jutro-pojutrze), uważajta ludziska na te sygnały!
srebrny_lis

Mam konkretne info od Andrzeja Bossowskiego. Gorąco zachęca do przybycia w piątek po południu (wieczorem fajerwerki i kanonada artyleryjska) i wyjazdu w niedzielę po południu (uroczysty finał). Proponuje, byśmy jednak wzięli busa: oszacował drogę na 1000 km=ok. 2200 zł, za co gotów jest nam zapłacić "bo nas lubi"! Nadwyżkę, gdyby była potrzeba, najwyżej dopłacimy. Proponuje wziąć do busa duży kocioł (do PKP mniejszy), najwyżej dołączą się do nas inni głodni. Podstawowy wsad do kotła to makarony (sponsor główny: Goliard). Sam "Bosso" ma być cały czas na obozowisku lub pod komórką 692-33-69-43 "całodobowo dla Przyjaciół". Jutro w Tarnowskich Górach załatwia namioty wojskowo-strażackie, a jeśli nie wypali - zbudują szałasy na nasz wzór lidzbarski. Ma być też Sasza Panczenko z kamandą z Bagrationowska, może "Bosso" ustawi nas na przejazd wraz z nimi (ale to tymczasem fantazja). Załatwiajmy więc busa sami, myślę... Mapka dojazdu samochodem na stronie "Bossa' albo na: http://tinyurl.com/piknik-mapa . Sprawa do obgadania na zebraniu, ale dobrze, że jest o czym gadać.
ODPOWIEDZ