Jeżeli są koledzy którzy biegali z Minelabem II to prosiłbym o garść pomocnych porad.
Mimo dobrego stanu technicznego zaczęły się problemy:
1. sonda 1050, przy szybkim ruchu w poziomie doje odczuć jakby cewka wewnątrz się odkleiła. Słychać przesuwanie się wewnątrz. Korpus bez pęknięć
2. częste wyłączanie się urządzenia a potem włączanie. „Po drodze” sygnalizacja dźwiękowa typowa dla rozładowanej baterii. Wskaźnik zużycia baterii na monitorze pokazuje ok1/3 naładowania
3. i najgorsze to rozstrajanie się . Sygnalizowane jest to „klasyczną dyskoteką”. W przypadku nie poruszania cewka problemu tego nie ma. Czasami pomaga poruszanie kablem łączącym cewkę z elektroniką. I to jest najgorsze bo męczy. Fanty pokazuje prawidło na monitorze i dźwiękowo (udaje się wychwycić z tej kakofonii dzwięków i ten prawdziwe…hehe, lata doświadczenia ). Dostrajanie do gruntu nie pomaga
Zastanawia mnie czy wykrywacze Minelab mają mozliwość aktualizacji systemu nadzorującego całą elektronikę - upgrade.
Dzięki z góry za pomoc.
Pozdr
Minelab II - klasyka z problemami
Re: Minelab II - klasyka z problemami
zmien sonde bo ta to porażka !
czułość z latającą kreska czy manual ?
ustawienia podaj na jakich chodzisz !
miejsce poszukiwań gdzie jest elektronika ja też sie ... i sięgam po
czułość z latającą kreska czy manual ?
ustawienia podaj na jakich chodzisz !
miejsce poszukiwań gdzie jest elektronika ja też sie ... i sięgam po

- zegar71
Raz na pół roku-zależy od potrzeby,czyszczenie elektroniki z ziaren piasku ,na złącza pasta miedziana minimalną ilość na piny nanieść te w puszce również.To wszystko można zrobić samemu jak sprzęt jest po gwarancji i podstawy umiejętności przeprowadzenia tego typu zabiegu by nie uszkodzić elektroniki .
Ja mam też exprolera II. Jak chcesz możemy się ugadać i sprawdzić Twoją maszyne