Wykrywacz do 2500

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Sephiroth

Wykrywacz do 2500

Post autor: Sephiroth »

Witam, mam zamiar kupic wykrywkę w przedziale do 2500zl

Co byscie mi polecili? rozważałem nad Tejonem i rutusem argo v3 jak takze Minelab Explorer SE (uzywka)

Moze powiecie cos wiecej na temat wykrywaczy w takim przedziale cenowym, na co warto zwrocic uwage lub ewentualnie wybrac?
duch

Re: Wykrywacz do 2500

Post autor: duch »

Sprecyzuj jakiego rodzaju przedmiotów szukasz i czego oczekujesz od wykrywacza.
Sephiroth

Głównie drobnica
Awatar użytkownika
luckas24

Post autor: luckas24 »

Z 3 wymienionych przez Ciebie wykrywaczy moim zdaniem najlepiej prezentuje sie argo v3 jesli na drobnice to tylko z cewka DD .Jest z nich najtanszy i najbardziej uniwersalny napewno nada sie takze na militarke
Sephiroth

Lecz czy na drobnice nie byla by lepsza Optima?
Czytalem duzo o Tejonie i ten oto wykrywacz ma duzo lepsze recenzje jesli chodzi o drobnice niz argo no chyba ze Ci ludzie ktorzy tak pisali sie mylą
Syncmaster

Post autor: Syncmaster »

wszystko zależy od użytkownika, zasięg 1 cm w tą czy w tamtą to może mieć znaczenie dla poszukiwacza o cechach chirurga naczyniowego,

argo v 3 jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny jest chyba najlepszy, niektórzy narzekają na wagę, wzbudzanie, to, że jest czuły i telefonów satelitarnych nie można w pobliżu nosić,

co do wagi, chyba to nie jest aż taka różnica, poza tym można przypakować i to robiąc coś z przyjemnością, a nie pocić się na siłce, zmieniaj tylko ręce, by było równomierne, a z doświadczenia wiem, że po kilku godzinach chodzenia z wykrywaczami różnymi i tak łapa boli i tak, poza tym będziesz odpoczywał kopiąc dołki, chyba, że masz kopacza

a co do wzbudzania to większość wynikała z błędów w początkowych modelach, które zostały już przez producenta poprawione, duży plus nie było problemów z naprawą, reklamacją, itd itp
sami użytkownicy także błędnie stroili sprzęt, ale już tyle porad jest na różnych forach, że spokojnie można sobie z tym poradzić, a jak znajdziesz już te ,,swoje'' ustawienia to podobno śmigasz, z pomysłów racjonalizatorskich to ludziom brakuje zazwyczaj tego, że nie można zapisać powiedzmy 10 ustawień, by nie trzeba było bawić się przed każdym wyjściem (las, pole, bagno, śmietnik, coś tam jeszcze wymyślali), ale co to jest minutka czy dwie ustawiania przy całym dniu kopania, zawsze można zapalić lub uzupełnić płyny, albo dac odpocząć ręce ;-)

sam przymierzam się do kupna argo V3

poza porównywalnymi osiągami przekonało mnie szybkość załatwiania reklamacji i napraw,

uniwersalność statyk dynamik, dokupujesz cewkę i jedziesz drobnice lub militarke, ja przymierzam się do 29 DD

okoliczność, iż był testowany przez producenta na rodzimej ziemi, nie wiem czy to ma znaczenie, ale ziemia ziemi nierówna w USA jest od ch... gazu łupkowego, a u nas pomimo, że miało być podobnie jest ch........, więc może ma znaczenie, może nie, ale wspierasz Polski przemysł ;-)

Pozdrawiam, ale może jest jakiś użytkownik, który to ma i powie blizej, ja bazuje zbiorczo na doświadczeniach innych
Awatar użytkownika
marcintt

Post autor: marcintt »

argo uniwersalny ! Na drobnice bardziej optima pracuję na 16 kHz więc samo mówi za siebie , kolega szuka do 2500 zł a argo kosztuję do 2 tys ,kolega Syncmaster chwali coś czego nie używał ? Jezeli do 25 tys to polecił bym ci :
-Minelab explorer se pro
- XP GOLDMAXX POWER
-FISHER F75 LTD
- Tejon lecz z większą cewką
- Po pierwsze jak kiedyś napisał lukas24 nie sprzęt a miejscówka :D
Awatar użytkownika
marcintt

Post autor: marcintt »

I w MINELABIE można zapisać nie 10 ale z 6 programów na pola, lasy, śmetniki i bagna :P
Syncmaster

Post autor: Syncmaster »

chwalę nie chwalę, to jest moja prywatna opinia wydana na podstawie analizy obserwacji kilkudziesięciu osób z różnych forów, które zarówno były zadowolone, jak i nie zadowolone z rutusa, przedstawiłem swoją opinię która przekonała mnie do rutusa, też mam budżet do 2,5 k, ale za te 500 zł można dokupić pinpontera garreta, który znacznie przyspieszy grzebanie w grudach wykopanej ziemi za drobnicą.

Szukałem z różnymi wykrywkami i każda ma swoje wady i zalety. Tak jak Marcin podał, najważniejsza jest miejscówka, dopiero później wykrywka. Ważne to gdzie głównie będziesz chadzał i pod tym kątem wybrał wykrywkę. .

cyt: ,,Jeżeli do 25 tys to polecił bym ci :'' - z przymrużeniem oka, Marcin nie bierz do siebie, ale sądzę, że do takiej kasy to o wiele lepsze można kupić i to z funkcją kopania i maskowania dołków ;-)

Brak zapisów ustawień to bolączka, ale wynika jedynie z softu, który może być zmieniony.
Awatar użytkownika
luckas24

marcin po co zamieszanie robisz pytał sie o wykrywacz do 2,5 tys wiec nawet mógłbym mu wymienic ace250 bo miesci sie do tej ceny :P . Optima rzeczywiscie jest bardziej dedykowana na drobnice niz argo, natomiast Rutus argo v3 jest uniwersalny ma ustawy bardziej na drobnice i ma tez ustawy na militarke takze marcintt czytaj ze zrozumieniem prosze !

Najlepiej jakby kolega Sephiroth miał mozliwosc polatac z tesorakiem i z jakims rutusem ew z minelabem wtedy sam se wyrobi zdanie
Sephiroth

Latalem z Proxima 5.0 i powiem wam ze potrafi zaskoczyc, na polu z cewka DD wylapuje ladnie jak i w lesie dobrze sie sprawuje, i jak dla mnie nie ma czegos takiego jak "bardzo ciezki" moze dlatego ze nie mialem przyjemnosci polatac z tejonem.

Zastanawiam sie poprostu nad tymi wykrywaczami chociaz kazdy zapewne bedzie chwalil swoj obecny wykrywacz, chcialbym znac zdanie wasze jakie sa wady i zalety, na co warto zwrocic uwage i jak sprawuja sie owe wykrywacze w terenie :)
Awatar użytkownika
luckas24

No to wiesz na co stac Rutusy . Może ugadaj sie z kims kto ma Tesoraka jakiegos najlepiej Tejona może marcintt Ci pomoże On dosc długo go uzytkuje wiec zna go na wylot.
Awatar użytkownika
chomik (masteo)

Post autor: chomik (masteo) »

Tejon i gmp chyba najlepsze bedą jak nie lubisz wyświetlaczy osobiscie miałem gmp z 11 ,kosa straszna na monetki ale do lasu na coś głębszego juz nie dlatego teraz poluje na xp g-maxx bardziej uniwersalny .
Sephiroth

chomik (masteo) pisze:Tejon i gmp chyba najlepsze bedą jak nie lubisz wyświetlaczy osobiscie miałem gmp z 11 ,kosa straszna na monetki ale do lasu na coś głębszego juz nie dlatego teraz poluje na xp g-maxx bardziej uniwersalny .
Widzisz Chomik jak dla mnie wyswietlacz czy nie to nie gra roli, poprostu szukam czego zaufanego i skutecznego :)
ODPOWIEDZ