Podpytałem Asdica i Hermanaryka o ich odczucia. Zdaniem Asdica wygląda to na XVII wiek, ale bez inicjalow/insygniow/inskrypcji trudno to przedstawienie zidentyfikować. Asdic wyraził przypuszczenie, że może to być ówczesny monarcha, np. Jan Kazimierz, ale może się okazać że to nie jakiś władca, ale inna, też być może znana postać
Natomiast zdaniem Hermanaryka jest to prawdopodobnie nakładka na pas. Przedstawienie Jana Kazimierza lub Władysława IV. Prawdopodobnie oryginał z XVII wieku. Choć często podobne rzeczy robiono w wieku XIX.
Ja z kolei pojęcia nie mam co to jest, natomiast choć strój i ogólny wygląd postaci kojarzy mi się z XVII wiekiem, to mam wątpliwości, czy to może być Jan Kazimierz. Ma co prawda długie włosy, bródkę i wąsy, ale jak wpatruję się w samą twarz i porównuję ją z przedstawieniami Jana Kazimierza z epoki na rzeźbie, obrazach czy monetach, to jednak z rysów twarzy wcale mi nie przypomina Jana Kazimierza.
Nie mniej niż identyfikacja postaci ciekawi mnie przeznaczenie przedmiotu. Czy zgodzilibyście się z przypuszczeniem Hermanaryka, że to nakładka na pas? Jeśli to rzeczywiście taka nakładka, to jak to mogło wyglądać dokładnie, po co coś takiego nakładało się na pas? Jako ozdoba? Jako jakiś element przynależności np. do określonych wojsk? I gdzie dokładnie by się to znajdowało? Na pasie biodrowym tam gdzie klamra? Czy może na takich pasach co przechodziły ukośnie przez pierś i ramię? Próbowałem szukać jakiegoś przedstawienia czegoś podobnego z epoki ale póki co nic nie znalazłem. A może Waszym zdaniem to coś innego?
Z tyłu zwracają uwagę jakieś ślady, może po mocowaniu do czegoś, nie wiem jak je opisać ale zaznaczyłem je na ostatnim zdjęciu czerwonym kółkiem. Podobne ślady są jeszcze w 2 czy 3 miejscach, ale te są najbardziej wyraźne.
Krótko opis przedmiotu - odlew z brązu, waga 142 gramy, grubość 3-4mm, długość gdyby było wyprostowane to ok. 12cm, a szerokość ok. 10,5cm - więc niezbyt duży, mieści się akurat na dłoni.