Klamerka z brązu. Czy aby na pewno stara?
Klamerka z brązu. Czy aby na pewno stara?
Cześć.
Klamerka z dzisiaj. Znając życie będzie jakaś konina albo inna mało istotna rzecz, niezbyt stara. Mimo wszystko wolę spytać i się upewnić.
Patyna jest piękna.
Klamerka z dzisiaj. Znając życie będzie jakaś konina albo inna mało istotna rzecz, niezbyt stara. Mimo wszystko wolę spytać i się upewnić.
Patyna jest piękna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Klamerka z brązu. Czy aby na pewno stara?
Na moje oko średniowiecze jak ta lala 

- wojtes1200
Z brązu to ona na pewno nie jest.
Po czym rozpoznajesz? bo brąz to na dobrą sprawę ten sam stop metali co mosiądz, tylko proporcje różne i rozróżnić jedno od drugiego nie jest moim zdaniem łatwo. Chętnie nauczę się czegoś nowego.
- wojtes1200
Według mnie wygląda współcześnie,a z tego co się orientuje to brąz używano w odleglejszych czasach jeżeli chodzi o klamry.I stary brąz by się tak nie błyszczał jak twój,chyba że byś go poczęstował polerką u mechanika. 

No właśnie taki ładny wyszedł. Równomierna, twarda i zwarta patyna, to mnie zaciekawiło bo nieczęsto coś tak ładnie zachowanego wychodzi.
- ostrybrzytwa
Wojtes1200 co do patyny na tej klamrze - znajdowałem jak również i widziałem brązy pokryte taką właśnie równomierną piękną zielenią
- zazwyczaj datowane II w. , ale na to reguły raczej niema .
Patrząc na kolec sprzączki który się zachował to dobra gleba musiała by być żeby to było coś starszego , choć kształty przez lata dużo się nie zmieniały

Patrząc na kolec sprzączki który się zachował to dobra gleba musiała by być żeby to było coś starszego , choć kształty przez lata dużo się nie zmieniały

-
D-kształtna rama sprzączki jest bardzo popularna od przełomu er po czasy współczesne. Gdyby nie elememt na którym osadzony jest kolec to powiedziałbym, że sprzączka jest rzymska ale jego sposób łączenia z ramą mi nie pasuje. Co do patyny niektóre przedmioty nawet po kilkudziesięciu latach pokrywają się tzw. szlachetną patyną.
pozdrawiam
p.s. uważam, że sprzączka jest nowożytna
pozdrawiam
p.s. uważam, że sprzączka jest nowożytna
No cóż. Wielka szkoda, dobrze, że co do identyfikacji nie ma wątpliwości. Kamerka wyszła z piasku, stąd ten ładny stan. Język os klamry ewidentnie kuty.
Dzięki jeszcze raz.
Dzięki jeszcze raz.