3 grosze 1831 Powstanie Listopadowe
- maciek7309
3 grosze 1831 Powstanie Listopadowe
Poradźcie jak czyścić i zakonserwować. A może nie ruszać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: 3 grosze 1831 Powstanie Listopadowe
Kiepska sprawa z tą monetą, gdyby miała jednorodną patynę nie było by tematu. Jak widać na fotce patyna złuszcza się wygląda jak wyjęta z kwaśnej gleby (las). Może na początek wygotuj w wodzie destylowanej to zatrzyma procesy korozyjne. Co do czyszczenia hm nie wiem strach coś doradzić bo może wyjść kiepsko. Gdyby była w moich rękach pewnie bym zaryzykował i usunął tą dziwną patynę.
- maciek7309
Dzięki GILGIN, zacznę od gotowania. Czy długo gotować i na co zwrócić uwagę, żeby nie przedobrzyć? Co potem: mydło-szczoteczka-oliwka?
Nie po to neutralizujesz żeby później zanieczyszczać. Kilka minut i zobaczymy co z tą patyną, a oliwka nie do monet 

- maciek7309
Poniał:) Po gotowaniu trochę lepiej ale nadal zielona patyna zakryta jest ciemną powłoką:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Te nawarstwienia wyglądają jakby dały się usunąć. W takich przypadkach używam w zależności od twardości osadu odpowiednich szczoteczek. Miękki nalot szczoteczka do zębów z przyciętym włosiem, twardszy nalot szczoteczka z mosiężnym włosiem (zakupiona w sklepie z materiałami konserwatorskimi) to tyle co mogę napisać.
Maciek ja właśnie wczoraj czyściłem szczoteczką z mosiężnym włosiem moje Pfennigi i powiem ci że byłem zaskoczony bo ładnie czyściła myślę że możesz spróbować.
- maciek7309
Przyciąłem szczotkę i szoruję. Powoli, mamy czas