Polemizowałbym z Twoją wypowiedzią
Arys 27 pisze:Te 10 groszy były bite od 1816 do 1831(wersja z datą nad orłem) oraz od 1835 do 1841 w wersji jaką masz Ty.Twoja była bita w wersji MW oraz WW pod łapami orła.Pzdr.M.
Jak już wcześniej napisałem monety dziesięciogroszowe z datą 1840 bito do roku 1865.
Cytat z katalogu Jerzego Chałupskiego,, Konsekwencją długiego okresu produkcji dziesięciogroszówek z datą 1840 jest duża ilość odmian i wariantów. Ponieważ nie zachowała się dokumentacja mennicy, nie można z całkowitą pewnością ustalić kiedy bito poszczególne odmiany.
Pierwszą poważniejszą próbę ustalenia chronologii dziesięciogroszówek z datą 1840 podjął
A. Schmidt - Wiadomości Numizmatyczne, rok (1981), zeszyt 3-4. Główną tezą tej pracy jest stwierdzenie, że cały okres emisji tej monety należy podzielić na pięcioletnie podokresy, w których bito kolejno monety z wieńcem laurowym w typie monet z lat 1835-1839, monety z wieńcem laurowym nowego typu i kropką po 10, z kropką po GROSZY, z kropką po roku i w końcu - bez kropek.
Zaproponowane przez Schmidta, chronologia odmian i oszacowanie ich nakładów nie odpowiadają obserwowanej częstotliwości występowania odmian.
W roku 2009 opublikowałem w Biuletynie Numizmatycznym (nr 2) artykuł "Chronologia dziesięciogroszówek Królestwa Polskiego z datą 1840" oparty na analizie rysunku stempli podbudowanej oszacowaniem rzadkości ich występowania.
Dotarła do mnie wiadomość, że wkrótce ukaże się w Biuletynie Numizmatycznym opracowanie korygujące i uściślające moją hipotezę. Opracowanie oparte na zapiskach znakomitego XIX-wiecznego numizmatyka, Karola Beyera."
Pan Chałupski w swojej pracy wymienia i opisuje 14 odmian owej monety. Pozdro