Podziemny Olsztyn

Wszystko co związane z eksploracją
Podziemna

Podziemny Olsztyn

Post autor: Podziemna »

Cześć!
Wklejam post tutaj, bo nie pasuje ani do średniowiecza, ani do II WŚ, bo może dotyczyć szczerze każdego okresu.
Zabieram się właśnie za projekt o podziemiach Olsztyna i innych jego tajemnicach, skarbach itd.
Szukam, szperam, parę informacji mam, ale nadal potrzebuję kilku teorii, ale najlepiej gdyby były to jakieś potwierdzone informacje.
Mam zamiar zrobić z tych informacji/teorii dużą kronikę z luźnymi notatkami (coś jak pamiętnik z poszukiwań) i z możliwymi zdjęciami czy szkicami.
Mam wielki zapał do roboty, jeszcze nigdy nie chciało mi się niczego tak robić! :)
Macie może jakieś swoje informacje, parę świeżych?
Najbardziej interesują mnie tematy podziemi Olsztyna (bunkry, schrony, tunele). Ostatnio dowiedziałam się, że w Olsztynie i dosłownie na jego granicach łącznie jest 69 schronów.
Ciekawe i postaram się jak najwięcej z nich znaleźć! (na ile ta informacja nie jest kłamstwem...)

Tak więc bunkry, schrony i tunele, lecz innymi ciekawostkami nie pogardzę! :)

Czekam na kontakt, fajnie gdyby był mailowy, ale możecie pisać tutaj
Mail: rockbandlidka@gmail.com

Dzięki z góry, miło poznać fajnych ludzi! :)
Awatar użytkownika
adiketrzyn

Re: Podziemny Olsztyn

Post autor: adiketrzyn »

polecam książki 2 tomy:

Tomasz Sowiński " Tajemnice Warmii i Mazur "

czytałem wszystkie 3 ale Tobie wystarczą I i III . Miłej lektury będziesz zaskoczony. :pijak:
Podziemna

Ojej, ale super, dzięki za pomoc :)
sprawdzę, sprawdzę :)
projekt ma ruszyć od października, a ja nadal mam nie wystarczająco dużo informacji...
Awatar użytkownika
piastorasta
Kontakt:

Post autor: piastorasta »

Jak sie jedzie na Kętrzyn to przy jeziorze Track stoi pałac. opuszczony. Słyszałem, że w parku przed tym dworkiem jest zejście do grobowca. Ale nie wiem czy to prawda. Ponoć mieszkał w nim pierwszy prezydent Olsztyna. Dawno temu o tym czytałem, więc mogę się mylić
Podziemna

Wow ale jazda. Sprawdzę to :)
A wyniki.moich poszukiwań będę wrzucać bloga, kiedyś wam podeślę :)
Dzięki za pomoc!
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

piastorasta pisze:Jak sie jedzie na Kętrzyn to przy jeziorze Track stoi pałac. opuszczony. Słyszałem, że w parku przed tym dworkiem jest zejście do grobowca. Ale nie wiem czy to prawda. Ponoć mieszkał w nim pierwszy prezydent Olsztyna. Dawno temu o tym czytałem, więc mogę się mylić
Jaki obrazek profilowy, taka i wiedza. W parku w Tracku (nie przed i nie za dworem, tylko zupełnie z boku) jest piwnica na warzywa, a we dworze niegdyś mieszkał ojciec jednego prezydenta miasta.
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

meickel pisze:
piastorasta pisze:Jak sie jedzie na Kętrzyn to przy jeziorze Track stoi pałac. opuszczony. Słyszałem, że w parku przed tym dworkiem jest zejście do grobowca. Ale nie wiem czy to prawda. Ponoć mieszkał w nim pierwszy prezydent Olsztyna. Dawno temu o tym czytałem, więc mogę się mylić
W parku w Tracku (nie przed i nie za dworem, tylko zupełnie z boku) jest piwnica na warzywa, a we dworze niegdyś mieszkał ojciec jednego prezydenta miasta.
He He He.Idealny przykład jak się tworzy plotka. Ciekawi mi co by przekazał następny.
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

syriusz13 pisze:
meickel pisze:
W parku w Tracku (nie przed i nie za dworem, tylko zupełnie z boku) jest piwnica na warzywa, a we dworze niegdyś mieszkał ojciec jednego prezydenta miasta.
He He He.Idealny przykład jak się tworzy plotka. Ciekawi mi co by przekazał następny.
Syriusz trzeba było posłuchać plotek w Barczewku jak zaczęliśmy badania , to dopiero była pompa :zebek: :zebek: :zebek:
Awatar użytkownika
piastorasta
Kontakt:

Post autor: piastorasta »

Wybaczcie zatem. Pomieszalem.

http://mojemazury.pl/153772,Olsztyn-Tra ... z3BiYy7zQg" onclick="window.open(this.href);return false;
Patyk

Post autor: Patyk »

W Kortowie pod parkiem między akademikami (DS4-DS6) są schrony. Widać wystające na powierzchnię rury wentylacyjne i włazy. Wejście jest podobno z DS4. Jeszcze w latach 70tych studenci mieli tam ćwiczenia z PW.
Podziemna

Ok dzięki ;)
Melzek

Post autor: Melzek »

Witam!!!
Cała ul.Kościuszki ma schrony.Od skrzyżowania z Niepodległości w kierunku dworca do skrzyżowania z Piłsudskiego są po prawej stronie.Dalej od skrzyżowania są po obu stronach.
ODPOWIEDZ