A oto kilka fotek z tychże wykopek:
Orneta!!!!!!!!!!!!!!!!
Orneta!!!!!!!!!!!!!!!!
Jako członek i w imieniu WMSHK przez kilka ostatnich dni mialem okazje współpracowac z archeologami, przy wykopywaniu średniowiecznych piwnic w centrum miasta (ja oczywiście pracowałem z wykrywką na legalu
). Dzięki takiej współpracy udało mi sie wykopac kilkanaście średniowiecznych monet.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2008, 13:40 przez spajder, łącznie zmieniany 3 razy.
- ostrybrzytwa
Warwick , wkrecic mi sie udało dzięki naszym kolegom ze stowarzyszenia oraz chyba juz znajomego nam archeologa badż konserwatora z Olsztyna. A jeżeli chodzi o lepsze fotki tych monetek to nie posiadam takowych, ponieważ zaraz po wykopaniu zostaly zabezpieczone, skatalogowane i spakowane. po oczyszczeniu i zakonserwowaniu fotki oraz opisy tych monetek będą dostępne na stronce www.archeo-adam.pl.
Pozdro
Pozdro
- ostrybrzytwa
- Gdańszczanka
- Kontakt:
-
srebrny_lis
Kiedy parę lat temu archeolog wykopał latrynę w fundamentach starej kamienicy lidzbarskiej, znalazł tam drewniany szalunek, resztki ekskrementów oczywiście, ale i np. kawałki skórzanego damskiego buta z wczesnych czasów nowożytnych (na ich podstawie jedna rękodzielniczka odtworzyła jego pierwotny wygląd).
http://www.archeo-adam.pl/prace.htmlGdańszczanka pisze:w którym miejscu były prowadzone prace? I czy wiadomo, co znaleziono w latrynie? I czy są już jakieś opracowania?
- Gdańszczanka
- Kontakt:
- korvettenkapitan
- Kontakt:
Orneta!!!!!!!!!!!!!!!!
Odgrzewam temat
To jest obok budynku gdzie mieści się pizzeria, zaraz obok dworca pks. Niestety teraz nikt się tym nie zajął. tylko odgrodzili i nabiera coraz więcej reklamówek i puszek po piwie, aż żal.
To jest obok budynku gdzie mieści się pizzeria, zaraz obok dworca pks. Niestety teraz nikt się tym nie zajął. tylko odgrodzili i nabiera coraz więcej reklamówek i puszek po piwie, aż żal.
- castleman
- Kontakt:
Orneta!!!!!!!!!!!!!!!!
Jesli chodzi o Ornetę interesuje mnie czy ktoś z miejscowych wie czy pod obecnym kościołem, w piwnicach są widoczne ślady zamku. moim zdaniem cos poiwnno być gdyż fundamentów raczej by nie rozbierano do "chlewików".
Druga sprawa, to czy da radę zagadać z proboszczem w celu udostępniania kościelnych piwnic/krypt w celu wykonania fotografii.
Druga sprawa, to czy da radę zagadać z proboszczem w celu udostępniania kościelnych piwnic/krypt w celu wykonania fotografii.