Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej
Życie prywatne elit artystycznych Drugiej Rzeczypospolitej
Wpływowe kobiety Drugiej Rzeczypospolitej
Gwiazdy Drugiej Rzeczypospolitej
Afery i skandale Drugiej Rzeczypospolitej
Książki godne polecenia. Czyta się je jednym tchem
Zbieram informacje o oficerach przedwojennej "dwójki" kolaborujących z Abwehrą. Przed 1939 rokiem jeden "pojawiał się" w okolicach Kętrzyna. Wiesz coś o tym?
Nie, niestety nic mi na ten temat nie wiadomo. Ale wszystko możliwe.
Sprawdź w opracowaniach Łukasza Ulatowskiego i Wojciecha Skóry.
Może znajdziesz jakieś informacje o Ekspozyturze Nr 2 w Warszawie, a dokładnie o Samodzielnym Referacie "Zachód" A. Może był to któryś z oficerów tej jednostki...
Dzięki
Nie wiem ile w tym prawdy, ale informacja z solidnego źródła...
Łatwiej jest znaleźć info ludziach związanych z "dwójką" mieszkających tuż po 1945 roku na Warmii i Mazurach.
Jeśli miałbyś możliwość, by porozmawiać z tymi ludźmi, to byłoby dobrze. Jeden przekaz wystarczy, by dotrzeć potem do innych informacji. Po nitce do kłębka...
Tak wiem, ale w tym przypadku ludzie to tylko gadają sobie i nic. Próbuję kontakt przez ziomkostwo, ale Niemcy mieszkający dawniej w tej wiosce też nic nie wnoszą. Nie pamiętają. Są starzy a przed wojną mieli 5 lat. Tak jak pisałem - lepiej z powojennymi. Wojska Ochrony Pogranicza i UB zostawiły trochę dokumentów z inwigilacji.
Jeśli nie znajdziesz kogoś wiarygodnego, to będzie ciężko. Powojenni mogą coś wiedzieć, ale wątpię, czy będą znali nazwiska tych oficerów, którzy Cię interesują.
A znaleźć sędziwego Niemca pamiętającego tamte czasy też nie będzie łatwe... Może natrafisz na kogoś, kogo również interesuje ta sprawa.
Dużo wiadomo o powojennych, bo wywiad WOP, czyli obecnej Straży Granicznej w metodach nie różnił się od UB i są dokumenty.
Temat jest ciekawy. Nie wiem, czy warty naszych postów, bo zawracam Ci dupę, ale coś w sobie ma.
Starych Niemców próbuję pytać, bo podobno na polecenie Abwehry osiedlano u nas kolaborantów. W tym przypadku już w latach 20.
Wiem jak możesz się skontaktować z Łukaszem Ulatowskim, tym, który zajmuję się min. tematyką Oddziału II Sztabu Głównego. Myślę, że jest na tyle kompetentną osobą, że może Ci pomóc.
Na PW znajdziesz informacje
Belcia, w '"Gwiazdach Drugiej Rzeczypospolitej" znajdziesz sylwetki Stefana Jaracza, Eugeniusza Bodo, Jadwigi Smosarskiej, Zuli Pogorzelskiej...