Myślę, że warto pamiętać o drugim (obok I B Hohenstein - Olszynek) stalagu w dawnych Prusach Wschodnich, jakim był Stablack. Obóz znajdował się na terenie obecnej Federacji Rosyjskiej (Stabławki), ale po terenie województwa warmińsko-mazurskiego rozsiane były liczne drużyny robocze.
Inspiracją do założenia tematu był album, który przemknął przez ebaya (cena końcowa: 1.482,0 EUR!), należący do członka załogi obozu. Kilka zdjęć zamieszczam ku pamięci. Prośba o pomoc w przetłumaczeniu podpisów.
Stalag I A Stablack
Stalag I A Stablack
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Stalag I A Stablack
c.d.
24.jpg - czyżby transport Francuzów kierowany do Olsztynka a fotografowany w Stablack?
24.jpg - czyżby transport Francuzów kierowany do Olsztynka a fotografowany w Stablack?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- leszekk66
może ktoś posiada wiadomości na temat? obecności jeńców lub pracowników przymusowych(narodowość) na terenie lotniska Szymany .słyszałem o obecności w Szymany - Gross Schiemanen w okolicy obecnej szkoły
ale
ostatnia miejscówka eksplorowana w mojej skromnej osobie świadczy o obecności francuzów
może się mylę ? dalsza
z ptaszkiem pokaże co i jak o spostrzeżeniach nie omieszkam zameldować, na dzień dzisiejszy z nowych wiadomości to wojsko lub pracownicy przebywali na zachód od lotniska między lotniskiem a Sasek Mały (dawniej Paterschobensee)?
ale
ostatnia miejscówka eksplorowana w mojej skromnej osobie świadczy o obecności francuzów
może się mylę ? dalsza

tak to prawda te miejsce jest malo znane i mało kto wie o jego istnieniu.