Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Omegi i totalnym świeżakiem jeśli chodzi o poszukiwania.Mam już za sobą parę wyjść. Ustawienia gruntu przeszedłem bez większego bólu to jednak mam problem z ustawieniami. Chodziłem na wysokich czułościach regulowałem w tedy jeśli wykrywacz nie pracował stabilnie popierdywał i takie tam. Dyskryminacja - tutaj też zacząłem kombinować po swojemu.Wycinając żelazo i folie, nie znajduje żelaza a folia bije na kolor czy to normalne?? A może lepiej niczego nie wycinać?? Nie wycinam poprzez przycisk NOTCH tylko normalnie przez pokrętło. Nie mam w wśród moich kumpli nikogo kto ma Omegę więc nie mam nawet kogo poprosić o pomoc. Chodzę głównie po polach ale czasem wyskoczę do lasu albo na "spalonki" Proszę pomóżcie mi zgrać z moją Omegą i powiedzcie mi ja wy ustawiacie swoją dyskryminacje i czułość. Oczywiście kilka porad też się przyda. Jeszcze raz proszę o pomoc doświadczonych kolegów.
Pomoc o ustawienia Omega 8000 cewka 11'' DD
-
Re: Pomoc o ustawienia Omega 8000 cewka 11'' DD
Siemka
Ja chodziłem na dyskrymie 16-17 nic nie wycinałem
Czułość ok 90-95
Balans to wiadomo w zależności jak ci pokaże przy pompowaniu
Najważniejsze to trzeba się osłuchać
Jeśli wytniesz folię - najgorsze co możesz zrobić to tracisz bardzo fajne znajdki (cienkie sreberka, cieniutkie miedziaki i często małe plomby i bizuterię)
Zalecam chodzenie na słuchawkach które bardzoooo pomaga usłyszeć sygnały na granicy.
Sprzęt polecam ale przy pierwszych wyjściach było ciężko, szczególnie po takim kanarkowym gęganiu.
Ja chodziłem na dyskrymie 16-17 nic nie wycinałem
Czułość ok 90-95
Balans to wiadomo w zależności jak ci pokaże przy pompowaniu
Najważniejsze to trzeba się osłuchać
Jeśli wytniesz folię - najgorsze co możesz zrobić to tracisz bardzo fajne znajdki (cienkie sreberka, cieniutkie miedziaki i często małe plomby i bizuterię)
Zalecam chodzenie na słuchawkach które bardzoooo pomaga usłyszeć sygnały na granicy.
Sprzęt polecam ale przy pierwszych wyjściach było ciężko, szczególnie po takim kanarkowym gęganiu.
na cewce dd ja przestawiałem na drugą częstotliwość żeby nie popiardywała ,czułość zależnie od miejsca ,przeważnie 80-90 żeby była stabilna i nie piszczała na wszystko czego nie widać po próbie kopania, dyskryminacja 17 pokrętłem lub iron na syfie . a duże żelazo to i tak będziesz kopał jak byś nie ustawił, kapsle od bronka ogniwa łańcucha podkowy itd. ale nie martw się to normalne działanie wszystkich wykrywaczy i nie sugeruj się wyświetlaczem bo np kapsel od polmosa alu daje taki sam odczyt co srebrny denar Antonivsa jak się nie mylę to 79 

Dzięki. Teraz na pewno pójdzie mi lepiej
. Jak byście mieli jeszcze jakieś porady chętnie skorzystam. Pozdrawiam

Tak jak pisali poprzednicy zbyt mocne podkręcenie dyskryminacji wycina drobny kolor. Na mocno zaśmieconych miejscówkach ustawiałem dyskryminację na 16, a w większości wypadków miałem ją skręconą na minimum, tylko tak, żeby była włączona i działała identyfikacja tonalna. Z wyświetlacza praktycznie nie korzystałem i chodziłem "na słuch".
a carska klamra albo 65 albo 75 już nie pamiętam