Drenaż
- olsztyniak
Drenaż
Panowie prośba kolegi -- jak znaleźć drenaż na działce? Problem w tym że nie jest z metalu i na głębokości około 2,5 m.
Re: Drenaż
Trudna sprawa, tylko macka drenarska.To stalowy pręt odpowiedniej długości i jak nazwa wskazuje macanie raz przy razie podejrzanego obszaru.Mozolna robota 

Jak gleba sypka i bez większych kamieni, to na pół metra można szukać szpilą, ale na 2,5 metra?

Jeżeli jest czynny i zinwentaryzowany to na mapie w melioracji wojewódzkiej (nie pamiętam dokładnej nazwy) mieścili się jeszcze jakiś czas temu koło WKTSu na Synów Pułku, a jak nie mam na mapie to klops jakieś pojęcie o lokalizacji może dać różdżkarz taki od szukania wody i kopania studni, sam mam taki dren do zlokalizowania.
olsztyniak, napewno nie na dwóch i pół metra
metr, półtora to zgórką. ostatnio czyścili u mnie koło domu.

- olsztyniak
Napisałem to co mi powiedział -- więc to nie moje słowa.remi97 pisze:olsztyniak, napewno nie na dwóch i pół metra![]()
coś co było 10 lat temu zakopane na metr półtora dzisiaj może być na wierzchu albo 3 metry pod ziemią więc głębokość jest tu niewiadomą zwłaszcza że chodzi pewnie o drenaż z okresu prus wschodnich bo takiego po wioskach jest najwięcej.remi97 pisze:olsztyniak, napewno nie na dwóch i pół metra![]()
- leszekk66
jeśli jest to stary dren to tak zwane mapy agronomowe na nich są naniesione dreny a i nowe dreny są naniesione info w melioracji dla danego regionu
albo poszukać ujścia ,trzecie wyjście geo-radar , ale myślę iż pierwsza myśl powinna być pomocna i szybka do realizacji
albo poszukać ujścia ,trzecie wyjście geo-radar , ale myślę iż pierwsza myśl powinna być pomocna i szybka do realizacji