Tabliczka znamionowa do id

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
GILGIN

Tabliczka znamionowa do id

Post autor: GILGIN »

Witam szanowne grono mam pytanie czy na podstawie poniższej blaszki można określić od jakiego pojazdu pochodzi? Nie bez powodu umieściłem swój post w tym dziale gdyż owa blaszka wyszła wraz z całą masą złomu od jakiegoś pojazdu zniszczonego wybuchem. Miejsce znane chyba wszystkim czyli most na Pasłęce przed Ornetą sądząc po śladach już nie jeden tam kopał i zapewne coś wyszło chciałbym wiedzieć co.
Obrazek
Awatar użytkownika
gregc79

Post autor: gregc79 »

Silnik tego typu (HWA526D - sześciocylindrowy Diesel chłodzony wodą) był montowany w trzyosiowych ciężarówkach typu Einheits-Diesel - może to jest Twój trop...?? Pozdrawiam
wiosen1

Post autor: wiosen1 »

Tabliczka znamionowa od silnika diesla tak jak post powyżej. Produkowany od 1937 do 1940 roku w zakładach MAN, Henschel oraz Humbold-Deutz wyprodukowano ok. 10,000 szt. Stosowany w pojazdach 6 kołowych (6x6) o klasycznej budowie ramowej, gdzie komora silnika była montowana tuż przed szoferką. MAN wyprodukował 1795 pojazdów, BĂźssing-NAG 3200 pojazdów, Magirus 1410 pojazdów, Henschel 1500 pojazdów, Borgward 2463 pojazdy, Krupp 700 pojazdów, Faun około 700 pojazdów, Stworzony na życzenie niemieckiej armii itd. stosowany zastępczo w pojazdach Opel Blitz 3 osiowy transportowy, jak i w sanitarkach. Myślę iż leży sobie jakaś ciężarówka transportowa w pobliżu Pasłęki.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Ciekawy trop Panowie moze to byc.. Ale ze wytargales to przy moscie :szok:
MŁODSZY GILGIN

Post autor: MŁODSZY GILGIN »

trop fajny ZOZ ale tam tylko fragmenty były.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Przeciez przetaczaja sie tam istne pielgrzymki :sad:
wiosen1

Post autor: wiosen1 »

Jak najbardziej "piesze pielgrzymki" lecz dlaczego tam? Około 600m od tego miejsca w kierunku na Miłakowo, zagłębienie terenu i jest tam taki mały lasek brzozowy. Wychodzą bardzo duże elementy stalowe, amunicja rosyjska, teren przegrzebany ale od miejscowych dowiedziałem się iż po wojnie stał tam wrak T34, co jeszcze w okolicy mostów na Pasłęce wychodzi bardzo dużo moździerzy z obu stron konfliktów, ponadto w jakimś miejscu trzeba było się przeprawić przez Pasłękę i wypieprzać z Prus w kierunku Elbląg-Gdańsk.
ODPOWIEDZ