2 Guziki do id

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
wendrowiec

2 Guziki do id

Post autor: wendrowiec »

Witam, na temat pierwszego guzika, dowiedziałem się w Buttonarium, tego,że to guzik z monogramem FR (na piersi orła,słabo widoczny, ale jest) Friedrich Rex, czyli Fredrich 2 von Hohenzollern, po naszemu Fryderyk 2 Wielki (1740-1786). Guzik noszony przez podoficerów na stójce kołnierza po obu stronach szyi. Wymiary to 26,2 posiada mały rant na awersie oraz sygnaturę na rewersie. Tu zaczyna się problem, mój ma wymiary 22,2 brak rantu oraz brak sygnatury na rewersie. Co o tym myślicie ?
A co do drugiego to nie jestem pewien czy to w ogóle guzik,proszę się wypowiedzieć :guru:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szeryf

Re: 2 Guziki do id

Post autor: Szeryf »

Witam!Guzik nr. 1 - guzik dystynkcyjny z munduru pruskiego gefreitera(kaprala) - bez rantu też się zdarzały(sam posiadam taki w kolekcji).Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bartman

Post autor: bartman »

A drugiego staruszka Poszukaj tu
http://www.colchestertreasurehunting.co ... sdress.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wendrowiec

Post autor: wendrowiec »

Dziękuję kolegom za id.Dzięki wam moja wiedza się powiększa :D :D
odyn12

Post autor: odyn12 »

Szeryf pisze:Witam!Guzik nr. 1 - guzik dystynkcyjny z munduru pruskiego gefreitera(kaprala) - bez rantu też się zdarzały(sam posiadam taki w kolekcji).Pozdrawiam!
Witam! Niestety, pierwszy guzik z pruskim orłem nie jest guzikiem rangowym /dystynkcyjnym/ kaprala!!! Jeżeli już ma coś wspólnego z wojskiem pruskim to to, iż podobne / bez rantu/ używali absolwenci pruskich szkół wojskowych. Jednakże guziki te były mocno wypukłe. Twój guzik to prawdopodobnie guzik niskiego rangą pruskiego urzędnika magistratu lub sądu.
Awatar użytkownika
Szeryf

Post autor: Szeryf »

odyn12 pisze:
Szeryf pisze:Witam!Guzik nr. 1 - guzik dystynkcyjny z munduru pruskiego gefreitera(kaprala) - bez rantu też się zdarzały(sam posiadam taki w kolekcji).Pozdrawiam!
Witam! Niestety, pierwszy guzik z pruskim orłem nie jest guzikiem rangowym /dystynkcyjnym/ kaprala!!! Jeżeli już ma coś wspólnego z wojskiem pruskim to to, iż podobne / bez rantu/ używali absolwenci pruskich szkół wojskowych. Jednakże guziki te były mocno wypukłe. Twój guzik to prawdopodobnie guzik niskiego rangą pruskiego urzędnika magistratu lub sądu.
Dzięki za info!!Człowiek uczy się całe życie:)Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ