Nagrobek z krzyżem żelaznym

Wszystko co związane z eksploracją
meickel
Kontakt:

Nagrobek z krzyżem żelaznym

Post autor: meickel »

Pewne przypuszczenie chciałbym podać pod dyskusję.
We wsi mazurskiej cmentarz z nagrobkiem wyraźnie godniejszym od innych (marmur zamiast lastryka). Na nagrobku dedykacja "drogiemu synowi, wnukowi, wujkowi..." - urodzony 1909, zmarły 1941. Na samej górze krzyż żelazny ze swastyką pośrodku, w dolnym ramieniu 1939. Jest to (proszę o potwierdzenie) konkretny wzór odznaczenia za kampanię wrześniową. Dziwi brak wszelkich odniesień wojennych i patriotycznych (typu stopień, poległ za ojczyznę, w ogóle, że poległ i gdzie - czysto cywilne). Teraz pytanie: czy istniał zwyczaj/obowiązek umieszczania na nagrobku bądź co bądź najwyższego odznaczenia wojskowego? Czy krzyż żelazny zawsze oznaczał posiadanie odznaczenia przez osobę/jednostkę wojskową (o ile była praktyka odznaczania jednostek)?
Ogólnie wnioskuję, że rodzina zmarłego nie była zachwycona Hitlerem.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Re: Nagrobek z krzyżem żelaznym

Post autor: Piłsudczyk »

meickel pisze: Teraz pytanie: czy istniał zwyczaj/obowiązek umieszczania na nagrobku bądź co bądź najwyższego odznaczenia wojskowego?
Po trochę długim czasie, ale postanowiłem się wypowiedzieć w tej kwestii. Kilka razy widziałem krzyże żelazne wyryte na nagrobkach, szczególnie wyższych oficerów lub zasłużonych żołnierzy, ale głównie z czasów I w. ś. Wnioskuję, że umieszczenie tego odznaczenia było związane z uroczystym, państwowym pogrzebem lub wojskowo-patriotycznymi tradycjami rodziny, ale to tylko moje przypuszczenie. Czy istniał odgórny nakaz umieszczenia krzyża żelaznego na nagrobku osoby nim odznaczonej - tego nie wiem. Jako przykład - tablica nagrobna generała majora z cmentarzyka rodowego w olsztyńskich Posortach (krzyż żelazny kaiserowski - w górnym ramieniu zamknięta korona, pośrodku litera "W", a w dolnym ramieniu "1914" - jakość zdjęcia niestety nie powala).
P. S. Krzyże żelazne są częstym elementem na pomnikach i tablicach poległych na frontach I wojny światowej (ale temat dotyczy nagrobków...).
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Na resztkach cmentarza przykościelnego w Osetniku zachował się nagrobek kamienny ozdobiony wizerunkiem EK; upamiętnia śmierć żołnierza z tej wsi zmarłego podczas II wś w lazarecie wiedeńskim.
meickel
Kontakt:

Dzięki. Zamieściłem to samo pytanie również na PFE http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 53&t=19309" onclick="window.open(this.href);return false; Ze wszystkich odpowiedzi wyłania się już jakiś obraz.
henia12

Post autor: henia12 »

W Poznaniu także spotkałam takie nagrobki, nie mam niestety fotografii. Wiadomo na ten temat coś więcej?
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

meickel pisze:Dzięki. Zamieściłem to samo pytanie również na PFE http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 53&t=19309" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; Ze wszystkich odpowiedzi wyłania się już jakiś obraz.
Skopiuj może co by nie trzeba było konta zakładać :/ ,swoją drogą będąc w Duisburgu (DE) na górze zwanej Kaiserberg znalazłem b.dużo takich nagrobków z okr.I wś z takimi EK,ale do końca nie jestem pewny czy aż tyle osób miało pochówek z chonorami,więc?
meickel
Kontakt:

Najistotniejsze odpowiedzi to: "Symbol krzyża żelaznego 1939 na grobie oznaczał zwykle, że właściciel poległ podczas działań wojennych (polegli żołnierze niemieccy otrzymywali automatycznie żelaźniaka II kl.)" i że ten konkretny poległy zmarł w lazarecie w Rzeszy i wrócił w zalutowanej trumnie do rodzinnej wsi. Nadal nie wiadomo, czemu jest krzyż na nagrobku, kiedy ewidentnie rodzina nie cieszyła się z chwalebnej śmierci.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Na grobie Kasimira von Hatten w Ełdytach jest / był na kamiennym postumencie żeliwny EK z personaliami i miejscem śmierci: St. Privat. W necie znalazłem listę poległych z informacją dot. w/w Kazimierza, który otrzymał postrzał w pierś.
Z drugiej strony, na cmentarzu w Paprocinie był grób Wilhelma Baumgarta, Feldwebla, który zmarł w latach 30- stych z podobną tablicą z czarnego marmuru jakiej foto jest powyżej i tam także jest EK ze swastyką. Wydaje mi się, że wystarczyło być w służbie, aby na grobie mieć ten symbol. Dodam, że przy rozkopanej mogile walała się czaszka po trepanacji sekcyjnej (odcięta tak, jak modele w szkołach).
Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ