Landsberg- Górowo Iławeckie

Wasze zdjęcia z wypraw itp.
Adler7

Re: Landsberg- Górowo Iławeckie

Post autor: Adler7 »

Frozzer, budynek oznaczony przeze mnie jako 1 stoi tam do tej pory, dwójka to dawna przewijalnia silników - obecnie został tylko fundament. Za przewijalnią silników "dawno, dawno temu" był jeden z widocznych budynków, ale w latach chyba 80-tych lub na początku 90-tych został rozebrany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rokers87

Post autor: rokers87 »

Witam,

mogę potwierdzić, że to ten budynek. Przyglądałem mu się dzisiaj idąc do pobliskiego sklepu w celu zakupienia czteropaka :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Górne zdjęcie, widok stawu, od strony dawnego pogotowia ratunkowego przed szpitalem. Widać na zakręcie, za słupem (na niej widzę czerwony numerek 2) budynek stacji paliw ( stał tam dystrybutor no i architektura wskazuje), po wojnie pijalnia piwa, który mam na zdjęciu poniżej.
Pozdrawiam!!!
WBKZ

Post autor: WBKZ »

Witam. Przypadkiem natknąłem się w internecie na takie zdjęcie z podpisem Landsberg OstPr.
Wypowiecie się na jego temat?
Awatar użytkownika
CezaRRR

Post autor: CezaRRR »

Co do tego zdjęcia , to znalazłem tekst mówiący po przetłumaczeniu coś takiego:
Radzieccy żołnierze Rosyjskiej Armii Wyzwoleńczej (ROA) są powieszeni w Landsbergu w pobliżu znaku Ortskommandantur (powiat Commandera) . Rosyjska Armia Wyzwolenia była grupą głównie rosyjskich sił podległych kolaboracjonistów dowództwa niemieckiego i zostali zorganizowani przez byłego Generała Wojskowego sowieckiego Andrieja Własowa, który próbował zjednoczyć antykomunistyczną Rosje w przeciwieństwie do sowieckiego reżimu komunistycznego. Nie jest jasne, czy żołnierze zostali rozstrzelani jako zdrajcy przez wojska sowieckie, które wkroczyły do Landsberga (radziecki żołnierz może być postrzegany w tle) lub przez siły niemieckie za dezercję; dwaj żołnierze mogli próbować opuszczać swoje stanowiska, gdy Sowieci przybyli, albo ze strachu przed sowieckimi represjami wobec nich. Landsberg, Saksonia-Anhalt, Niemcy. Marzec 1945.

Po ostatnim zdaniu możemy wywnioskować, że zdjęcie zostało wykonane w Niemczech.
jania89

Post autor: jania89 »

Gdy się patrzy na zdjęcia tego typu wtedy człowiek uświadamia sobie jakie było okrucieństwo podczas wojny.
gosiaczekroza

Post autor: gosiaczekroza »

Tak to prawda a jej skutki pozostają do dzisiaj.
ODPOWIEDZ