Uve pisze:Mam takie pytanie do osób znających tamtejsze okolice - jak jadąc od strony Olsztyna najdogodniej dojechać w pobliże jeziora Zerbuń? Patrząc na mapę wychodzi mi, że najlepiej by było drogą od Wipsowa, ale w zależności na jaką mapę patrzę to czasem mam wątpliwości czy ona jest drogą publiczną i można tamtędy jechać przez las.
I kolejne pytanie, gdzie najbliżej jeziora dojadę samochodem i gdzie mógłbym go zaparkować?
Myślę by się na wiosnę tam wybrać, nie w celach poszukiwań ale na sentymentalny spacer. Będąc dzieckiem byłem nad tym jeziorem na obozie harcerskim, to już pond 20 lat temu. Teraz po latach chciałbym jeszcze raz to miejsce odwiedzić

Droga od Wipsowa jest drogą wewnętrzną Nadleśnictwa Wipsowo ! Obowiązuje zakaz ruchu .
Jadąc od strony Biesowa - od miejscowości Zerbuń jest też na kawałku zakaz ruchu, bo jest to ta sama droga Nadleśnictwa Wipsowo .
Ale zdaje się , że nie dotyczy to dojazdów do posesji - w tym "Rancha Zerbuń" , które jest prawie nad samym jeziorem.
Dawno tam nie byłem , ale kiedyś można było parkować na parkingu przy ranchu .
Często korzystali z tego wędkarze , bo jezioro było łowiskiem specjalnym .
Najlepiej spytaj u źródła :
http://www.zerbunzacisze.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;