Jak dojechać i gdzie zaparkować w okolicach jeziora Zerbuń?

O wszystkim i o niczym
Uve

Jak dojechać i gdzie zaparkować w okolicach jeziora Zerbuń?

Post autor: Uve »

Mam takie pytanie do osób znających tamtejsze okolice - jak jadąc od strony Olsztyna najdogodniej dojechać w pobliże jeziora Zerbuń? Patrząc na mapę wychodzi mi, że najlepiej by było drogą od Wipsowa, ale w zależności na jaką mapę patrzę to czasem mam wątpliwości czy ona jest drogą publiczną i można tamtędy jechać przez las.

I kolejne pytanie, gdzie najbliżej jeziora dojadę samochodem i gdzie mógłbym go zaparkować?

Myślę by się na wiosnę tam wybrać, nie w celach poszukiwań ale na sentymentalny spacer. Będąc dzieckiem byłem nad tym jeziorem na obozie harcerskim, to już pond 20 lat temu. Teraz po latach chciałbym jeszcze raz to miejsce odwiedzić :)
Awatar użytkownika
Rosenschoener

Re: Jak dojechać i gdzie zaparkować w okolicach jeziora Zerbuń?

Post autor: Rosenschoener »

Uve pisze:Mam takie pytanie do osób znających tamtejsze okolice - jak jadąc od strony Olsztyna najdogodniej dojechać w pobliże jeziora Zerbuń? Patrząc na mapę wychodzi mi, że najlepiej by było drogą od Wipsowa, ale w zależności na jaką mapę patrzę to czasem mam wątpliwości czy ona jest drogą publiczną i można tamtędy jechać przez las.

I kolejne pytanie, gdzie najbliżej jeziora dojadę samochodem i gdzie mógłbym go zaparkować?

Myślę by się na wiosnę tam wybrać, nie w celach poszukiwań ale na sentymentalny spacer. Będąc dzieckiem byłem nad tym jeziorem na obozie harcerskim, to już pond 20 lat temu. Teraz po latach chciałbym jeszcze raz to miejsce odwiedzić :)
Droga od Wipsowa jest drogą wewnętrzną Nadleśnictwa Wipsowo ! Obowiązuje zakaz ruchu .
Jadąc od strony Biesowa - od miejscowości Zerbuń jest też na kawałku zakaz ruchu, bo jest to ta sama droga Nadleśnictwa Wipsowo .
Ale zdaje się , że nie dotyczy to dojazdów do posesji - w tym "Rancha Zerbuń" , które jest prawie nad samym jeziorem.
Dawno tam nie byłem , ale kiedyś można było parkować na parkingu przy ranchu .
Często korzystali z tego wędkarze , bo jezioro było łowiskiem specjalnym .
Najlepiej spytaj u źródła : http://www.zerbunzacisze.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Uve

Re: Jak dojechać i gdzie zaparkować w okolicach jeziora Zerbuń?

Post autor: Uve »

No tak mi właśnie patrząc na mapy katastralne wyglądało, że część drogi z Wipsowa nie jest wydzieloną działką tylko drogą leśną na terenie nadleśnictwa.

Dzięki za informacje. Uzgodnienie możliwości zaparkowania przy Rancho Zerbuń może być dobrą opcją. Wiosną spróbuję się skontaktować.
ODPOWIEDZ